Συνεχίζεται το "κύμα" καύσωνα το οποίο βρίσκεται εδώ και μέρες στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε αρκετές περιοχές τους 40°C.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα συνεχιστούν για αρκετές μέρες ακόμη οι υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, το μελτέμι που πνέει στο Αιγαίο αποτελεί «ανάσα δροσιάς» για περιοχές που βρέχονται από τη θάλασσα.

Μαρουσάκης: Συνεχίζεται το κύμα καύσωνα και αυτή την εβδομάδα

Θα συνεχιστεί το κύμα καύσωνα και αυτή την εβδομάδα, με υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, σε κάποιες περιοχές θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και στους 42-43°C, αλλά επίσης πρόβλημα αποτελεί και η μεγάλη διάρκεια του φαινομένου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασιακές τιμές έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Σήμερα, Δευτέρα, από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά -η περιοχή της Δυτικής Στερεάς, η δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησος- θα βλέπουμε θερμοκρασίες από 39 έως 41 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιο σκηνικό και στη Βόρεια Ελλάδα.

Περίπου τα 3/4 της χώρας θα βρίσκονται στη δίνη του καύσωνα, εκτός από τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά, που λόγω των μελτεμιών που θα πνέουν στο Αιγαίο θα «δροσίζονται», με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλότερες.

Στην Αττική, αίθριος θα είναι ο καιρός με ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 38 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και βορειοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, αίθριος θα είναι ο καιρός, με τον υδράργυρο να ανέρχεται στους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ ίσως σημειωθούν και κάποιες συννεφιές προς το απόγευμα.

Και αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα είναι μια πολύ ζεστή μέρα. Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα εστιάζονται οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα φτάσουν ακόμη και τους 42°C. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν η Τετάρτη και η Πέμπτη, όπου φαίνεται να κορυφώνεται το κύμα καύσωνα, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, από την Παρασκευή θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η αποκλιμάκωση του φαινομένου, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 35-38 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q1sfdiaggx)


Γιαννόπουλος: Θα διατηρηθεί επί μέρες ο καύσωνας - Τοπικές καταιγίδες στα βόρεια

Η πολλή ζέστη θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται στα δυτικά και βόρεια τμήματα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Εκεί ο υδράργυρος θα ανέλθει στους 42 και από την Τρίτη ακόμη και στους 43 βαθμούς. Πιο ζεστές ημέρες θα είναι από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

Την Παρασκευή στα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και λίγο η θερμοκρασία εκεί θα πέσει. Το μελτέμι πάντως από τη Δευτέρα θα πνέει σταθερά με ένταση που θα φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ. Ουσιαστική έξοδος από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν προβλέπεται πριν από τις 24 Ιουλίου.

Για σήμερα, Δευτέρα, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το μεσημέρι στα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 με 42 βαθμούς και στο Ιόνιο, στο ανατολικό Αιγαίο και στη νότια Κρήτη στους 36 με 38 βαθμούς. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη.

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 38 με 39 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα ανέλθει έως τους 39 βαθμούς.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2pu05gqxlmx)


Κολυδάς: Χωρίς ακραίες θερμοκρασίες το επόμενο διήμερο

Η χώρα βρίσκεται εδώ και μέρες στη δίνη του καύσωνα, με αρκετές περιοχές να είναι ήδη σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά, το επόμενο διήμερο θα κυλήσει χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, παρότι η παρατεταμένη ζέστη θυμίζει καύσωνα.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς, η Αττική και γενικότερα η Ανατολική Στερεά -όπως και οι Κυκλάδες- βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο λόγω του σωτήριου μελτεμιού.

Ωστόσο, μετά την Τετάρτη όλη η χώρα θα βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, έγραψε στην ανάρτησή του:

«ΜΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ… ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Χωρίς ακραίες τιμές το επόμενο διήμερο, αλλά σε πορτοκαλί επίπεδα θερμοκρασιών, με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποιήσεων #Meteoalarm οι περισσότερες περιοχές.

Εξαίρεση στον κανόνα η Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες, με κίτρινο χρωματικό κώδικα προειδοποιήσεων. Το "σωτήριο" μελτέμι κάνει καλά τη δουλειά του. Μετά την Τετάρτη το πορτοκαλί θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα. Καλή συνέχεια».





Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για αύριο, καύσωνας με 42άρια

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στη Μακεδονία, στη Θράκη και στην Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς, και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42, στη δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41, στο Ιόνιο, στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 38, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 και στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Στη δυτική Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 40 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 40 και κατά τόπους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 με 36 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q2k11qhq75)


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.


ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q2iwqceljl)


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2q2l0orrkt5)