Συνελήφθησαν 5 μέλη της από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετά από καταδίωξη στην περιοχή της Γλυφάδας. H συμμορία διέπραττε κλοπές από οικίες ηλικιωμένων στην Αττική, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δράστες προσποιούνται, επίσης, τους συντηρητές ασανσέρ, για να μπουν στα σπίτια και να ληστέψουν τους ηλικιωμένους.

Τα πέντε άτομα, ηλικίας ηλικίας 48, 40, 38, 25 και 23 ετών, συνελήφθησαν το μεσημέρι, στις 8 Ιουλίου, μετά από καταδίωξη με μηχανές της ΔΙ.ΑΣ.

To χρονικό της σύλληψης

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν λάβει σήμα από το κέντρο για ύποπτο όχημα και εντόπισαν το όχημα των συλληφθέντων, τους οποίους κάλεσαν σε έλεγχο, αλλά ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις τους και άρχισε να επιταχύνει. Μάλιστα, ο οδηγός κινήθηκε ανάποδα σε παρακείμενη οδό και σταμάτησε σε πιλοτή πολυκατοικίας, ενώ στη συνέχεια οι επιβαίνοντες προσπάθησαν να διαφύγουν με τα πόδια.

Ακολούθησε πεζή καταδίωξη, ότου εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν όλοι οι επιβαίνοντες από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για -κατά περίπτωση- συμμορία σε σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία, κατ΄επάγγελμα και κατ’εξακολούθηση, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια, απάτη με υπολογιστή και κλοπές κατά συναυτουργία ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ακόμα ένα μέλος της συμμορίας.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2024, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες ηλικιωμένων κυρίως σε περιοχές των Βορείων Προαστίων Αττικής.

Ο τρόπος δράσης της συμμορίας

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, κινούνταν στις ανωτέρω περιοχές αναζητώντας οικίες όπου διέμεναν ηλικιωμένα άτομα που ενδεχομένως να πείθονταν από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε η συμμορία προκειμένου να εισβάλλει στις οικίες τους και με τη μέθοδο της απασχόλησης να ολοκληρώσουν την εγκληματικές τους πράξεις.

Όταν τους εντόπιζαν, τους προσέγγιζαν υποδυόμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων οι οποίοι τους επισκέπτονται δήθεν για εργασίες στο δίκτυο ρεύματος ή βλάβης του ασανσέρ.

elas-speira-ilikiomenoi


Όταν οι παθόντες πείθονταν για την ιδιότητα τους και οι κατηγορούμενοι κατάφερναν να εισέλθουν εντός των οικιών, ένα μέλος αναλάμβανε την απασχόληση του παθόντος, αποπροσανατολίζοντας τον με διάφορες προφάσεις (έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή οικιακών συσκευών), ώστε τα υπόλοιπα μέλη με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις να ερευνήσουν τους χώρους και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Ενίοτε τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπρατταν κλοπές σε βάρος ανυποψίαστων οδηγών μετερχόμενοι το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, αφαιρώντας από το εσωτερικό των οχημάτων τσάντες και πορτοφόλια που περιείχαν χρηματικά ποσά και τραπεζικές κάρτες και εν συνεχεία, χρησιμοποιώντας τις αφαιρεθείσες τραπεζικές κάρτες, πραγματοποιούσαν ανέπαφες συναλλαγές σε διάφορα καταστήματα.

Κατά την διάπραξη των κλοπών και με απώτερο στόχο την επιτυχή έκβαση των ενεργειών τους, ο οδηγός ανέμενε στο εσωτερικό του «επιχειρησιακού οχήματός» εκτελώντας παράλληλα και χρέη τσιλιαδόρου με σκοπό την άμεση διαφυγή από τα σημεία των κλοπών και αφετέρου την έγκαιρη ειδοποίηση των υπόλοιπων μελών σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους.

Σε ποιες περιοχές χτυπούσαν - Πάνω από 685.000 ευρώ η λεία

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 8 περιπτώσεις κλοπών σε Νέο Ψυχικό, Χολαργό, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο «επιχειρησιακό όχημα» και την κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός, κοσμήματα, μάσκες και γάντια μιας χρήσης και κινητά τηλέφωνα.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις -685.000- ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε βάρος δύο εκ των συλληφθέντων (38χρονος και 25χρονος), εκκρεμούσε δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης -8- ετών καθώς είχαν ενταχθεί σε συμμορία που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση.

Ειδικότερα, οι -2- φυγόποινοι κατά τα έτη 2021 και 2022, είχαν ενταχθεί σε συμμορία η οποία διέπραξε πλήθος διακεκριμένων κλοπών από οικίες στην Αττική.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ενώ η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.