Την μνήμη των 57 νεκρών που σκοτώθηκαν -τόσο άδικα- στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, θα τιμήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί μνημείο στην μαρμάρινη προβλήτα στο ύψος της παλιάς παραλίας της πόλης, απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το μνημείο θα είναι ένας ασύμμετρος βράχος σκαλισμένος σε μάρμαρο, πάνω στον οποίο θα «ριζώνει» ένα δέντρο φτιαγμένο από μέταλλο με ανοιχτά κλαδιά, που θα τείνουν προς τον ουρανό!

Τι θα συμβολίζει

Το έργο προβλέπει διάσπαρτα φύλλα στα κλαδιά και στην βάση του δέντρου, τα οποία θα σηματοδοτούν την συνέχεια της ζωής μετά το έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζουν -και έτσι είναι- οι γονείς, όλος ο κόσμος και βέβαια οι συγγενείς των 57 ψυχών που χάθηκαν στο δυστύχημα.

Το γλυπτό που θα φέρει τον τίτλο «Το δέντρο της μνήμης (το τέλος)» θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, για να υπενθυμίζει το τέλος της διαδρομής, από την Αθήνα για την Θεσσαλονίκη και που τελικά στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη χωροθέτηση του γλυπτού «Το δέντρο της μνήμης (το τέλος)» κατόπιν δωρεάς του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, κατόπιν επιστολής προς τον δήμο.

Παράλληλα, ένα άλλο έργο με τον τίτλο «Το δέντρο των ψυχών (η αρχή)», θα φιλοτεχνηθεί και θα τοποθετηθεί στον δήμο Αθηναίων.

Το έργο αυτό θα έχει άλλη μορφή από αυτό της Θεσσαλονίκης. Στο «δέντρο των ψυχών» στις απολήξεις των κλαδιών του δέντρου θα υπάρχουν 57 χρυσά πουλιά και στο κάθε ένα θα αναγράφεται το όνομα και η ηλικία του κάθε θύματος.