Το καλοκαίρι είναι δυστυχώς μια περίοδος όπου καταγράφονται και οι περισσότερες ελλείψεις σε αίμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τράπεζες αίματος απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αιμοδοτήσουν, αφού τα αποθέματα λιγοστεύουν την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται.

Οι ανάγκες των ασθενών δεν πάνε διακοπές, να προνοήσουμε για αίμα

Ο πρόεδρος του εθνικού κέντρου αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για τις ανάγκες αίματος κατά τη θερινή σεζόν, τα αίτια που μειώνεται η εθελοντική αιμοδοσία αυτό το διάστημα και πως ξεκινά προσεχώς εβδομάδα αιμοδοσίας.

«Έχουμε μπει σε μια περίοδο που συμπιέζεται ο χώρος της εθελοντικής αιμοδοσίας και της αιμοδοσίας γενικότερα. Έχει πέσει η εισροή αίματος στο σύστημα. Είναι βέβαιο ότι αν συνεχίσει έτσι στις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα έχουμε πρόβλημα, και μετά τον Δεκαπενταύγουστο ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πρέπει να το ανατρέψουμε και ο καλύτερος τρόπος είναι να κινητοποιήσουμε και να φέρουμε σε εγρήγορση τους εθελοντές αιμοδότες ώστε να δώσουν αίμα και να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού
», όπως ανέφερε και πρόσθεσε:

Για το λόγο που μειώνονται τα αποθέματα αίματος αυτή την περίοδο:

«Είναι ένα σύνολο αιτιών, κυρίως είναι η διάθεση των πολιτών να ξεκουραστούν, και το περιβάλλον πλέον δεν ευνοεί τη συλλογή αίματος και την αιμοδοσία. Οι ανάγκες των ασθενών όμως δεν πάνε διακοπές και γι’ αυτό πρέπει να προνοήσουμε.

Γι’ αυτό το ΕΚΕΑ καθιερώνει μια εβδομάδα αιμοδοσίας η οποία θα αρχίσει από τη Δευτέρα και θα γίνει στο σταθμό του Συντάγματος στο Μετρό και αυτό σηματοδοτεί τι πρέπει να κάνουμε όλοι. Πολλοί σύλλογοι οργανώνουν αιμοδοσίες.

Η χώρα μας χρειάζεται 550.000 μονάδες το χρόνο, 45.000 το μήνα, 1.500 μονάδες την ημέρα. Είναι πολύ μεγάλα τα μεγέθη γι’ αυτό πρέπει να είναι μεγαλύτερη η προσφορά και η προσπάθεια των ανθρώπων
».