Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται να αναλάβει συστηματικές δράσεις για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας. Οι σχετικές πρωτοβουλίες και οι δράσεις του υπουργείου Υγείας σε αυτόν τον τομέα περιορίζονται μέχρι σήμερα στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά όχι στην πρόληψη της εν γένει νεανικής παραβατικότητας, η οποία είχε αφεθεί αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κατασταλτικών υπηρεσιών.

Ετσι, από το νέο σχολικό έτος 2024-2025 έχει προγραμματισθεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το έκτακτο και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης εκ μέρους του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), έπειτα από σχετική εντολή του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα αναπτυχθεί στο σύνολο των σχολείων της Πάτρας. Αφορμή για την πρωτοβουλία του κ. Βαρτζόπουλου στάθηκε η πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο σχολικό συγκρότημα της Πλατείας Μαρούδα, στην αχαϊκή πρωτεύουσα, εξάρθρωση η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη επιχείρηση εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το σχέδιο της έκτακτης, βραχείας παρέμβασης στοχεύει στην άμεση και εστιασμένη διαχείριση του προβλήματος των εξαρτήσεων και της σχετιζόμενης με τις εξαρτήσεις αυτές νεανικής παραβατικότητας, τη συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Με αυτόν τον τρόπο η επαναλειτουργία των σχολείων της Πάτρας, με τη νέα σχολική χρονιά, θα πραγματοποιηθεί με αίσθημα ασφάλειας για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς - κηδεμόνες. Ο απώτερος στόχος των εν λόγω εκτάκτων δράσεων είναι να μπορούν επίσης οι γονείς και οι κηδεμόνες, καθώς και οι εκπαιδευτικοί, να εντοπίζουν και να κατανοούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των νέων, αλλά και τις λεγόμενες εθιστικές και εξαρτητικές συμπεριφορές, να προλαμβάνουν το πρόβλημα, πριν αυτό ξεφύγει από κάθε όριο, και να καταφεύγουν εγκαίρως στους ειδικούς επιστήμονες.

Πρωτόκολλο

Σε επικοινωνία του με τα «Παραπολιτικά», ο κ. Βαρτζόπουλος κάνει αναφορά «στην άμεση θεσμοθέτηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ειδικού πρωτοκόλλου για τη διαχείριση των περιστατικών που συνδέονται με τις εξαρτήσεις, τις εξαρτητικές συμπεριφορές και τους εθισμούς μέσα στα σχολεία, με ενιαίο, σαφή και επιστημονικά ορθό τρόπο, πολύτιμο για την καθημερινή πρακτική των εκπαιδευτικών μας. Το πρωτόκολλο θα θεσμοθετηθεί αμέσως μετά τη νομοθέτηση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο θα ενταχθούν και θα διαλειτουργούν όλοι ανεξαιρέτως οι υφιστάμενοι φορείς για τα ναρκωτικά».

Σύμφωνα με όσα μας εξηγεί ο κ. Βαρτζόπουλος, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα υπάρξουν παρεμβάσεις με στοχευμένες και πολυεπίπεδες δράσεις σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας. Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης, επισημαίνει στα «Π» ότι «σκοπός μας δεν είναι να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το “στίγμα” της χρήσης των ναρκωτικών δεν βοηθάει κανέναν, ούτε τη σχολική κοινότητα ούτε τους γονείς και, φυσικά, ούτε το νεαρό άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εξάρτησης. Οφείλουμε να μιλάμε ανοιχτά για το πρόβλημα, ώστε να μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε έγκαιρα. Πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και να ζητάμε υποστήριξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Υγείας υπογραμμίζει επίσης: «Η παραβατική συμπεριφορά αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί έντονα ως κοινωνικό φαινόμενο στους κόλπους των παιδιών, των εφήβων και εν γένει των νεαρών ατόμων. Οφείλουμε να μη στιγματίζουμε συμπεριφορές και ανθρώπους, ιδιαιτέρως παιδιά. Οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα τους και ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται σε ασθενή κατάσταση. Αλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν είναι ποτέ θύτες».

Παρεμβάσεις

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα αναπτυχθούν και στην Πάτρα, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει λίαν συντόμως στην επέκταση της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για τη Στήριξη της Οικογένειας, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) ΙΑΣΙΣ, καθώς και του Κέντρου Ημέρας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), προκειμένου να υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:

  • Η πρώιμη ανίχνευση των ανηλίκων με αποκλίνουσα συμπεριφορά και σε κίνδυνο εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς και η παρέμβαση για την υποστήριξή τους.
  • Η παροχή άμεσης κοινωνικής βοήθειας όπου χρειάζεται, ιδίως στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα.
  • Η παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ανηλίκους, σε γονείς και τις οικογένειές τους.
  • Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας με Δράσεις Γειτονιάς, για ενημέρωση και παρέμβαση με workshops, με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και της Εκκλησίας, μέσω των τοπικών ενοριών.
  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των νέων από κινητές μονάδες με επαγγελματίες ψυχικής υγείας και street workers, στις πλατείες και στους χώρους συνάθροισης των ανηλίκων.
  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των κατά τόπους εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συνδρομή των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»