Μια συμμορία που εξαπατούσε πολίτες εξάρθρωσε η Αστυνομία Ηρακλείου. Χθες, Δευτέρα (15/7), συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται για απάτη σε βάρος μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα εξιχνιάστηκαν επιπλέον έξι υποθέσεις απόπειρας τηλεφωνικής απάτης.

Οι δράστες, σύμφωνα με τις Αρχές, είχαν τελειοποιήσει τη μεθοδολογία τους. Επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με ηλικιωμένους, προσποιούνταν τους γιατρούς και ισχυρίζονταν ότι κάποιος συγγενής τους είχε τραυματιστεί σοβαρά. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούσαν πανικό και σύγχυση στα θύματά τους, τα οποία πίστευαν ότι έπρεπε να καταβάλουν άμεσα μεγάλα χρηματικά ποσά για να σώσουν τον συγγενή τους.

Χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας, ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκαν 9.920 ευρώ από το ποσό που είχε αποσπάσει από την ηλικιωμένη γυναίκα, τα οποία και της αποδόθηκαν.

*Διαβάστε ακόμα: Εύβοια: Γνωστή ηθοποιός ξυλοκόπησε τον άνδρα της και τα έκανε λίμπα σε ξενοδοχείο της Καρύστου


Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το modus operandi του κυκλώματος

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει: Συνελήφθη χθες (15.07.2024) το μεσημέρι στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, ημεδαπός κατηγορούμενος για απάτη η οποία διαπράχθηκε σε βάρος μιας ημεδαπής. Εξιχνιάστηκαν ακόμα έξι (6) υποθέσεις απόπειρας τηλεφωνικών απατών.

Ειδικότερα, χθες (15.07.2024) το πρωί άγνωστο άτομο επικοινώνησε τηλεφωνικά με ηλικιωμένη γυναίκα και προσποιήθηκε τον γιατρό και επικαλέστηκε δήθεν τραυματισμό στενού συγγενικού της προσώπου, πείθοντάς την να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ για την απαιτούμενη χειρουργική επέμβασή του. Η ανωτέρω γυναίκα, υπό το κράτος σύγχυσης και φόβου, παρέδωσε, κατόπιν τηλεφωνικών οδηγιών, σε άγνωστο άτομο το ανωτέρω χρηματικό ποσό.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας και μετά την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκε ο ημεδαπός ως ο δράστης που παρέλαβε το παραπάνω χρηματικό ποσό.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι τουλάχιστον από τις 14.07.2024 ο ημεδαπός με ακόμα έναν αλλοδαπό ενώθηκαν με σκοπό την τέλεση απατών κατ’ εξακολούθηση και τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαπράττοντας επιπλέον έξι (6) περιπτώσεις απόπειρας απάτης.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, αφού τηλεφωνούσαν μαζικά σε ακαθόριστο χρόνο σε τυχαίες σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, προσποιούμενοι την ιδιότητα του γιατρού και επικαλούμενοι δήθεν τραυματισμό συγγενικού τους προσώπου, τους προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο, πείθοντάς τους να καταβάλουν χρήματα για την απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση – ανάρρωση των οικείων τους προσώπων.

Άμεσα, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 9.920 ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.


Οι συμβουλές των Αρχών

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή το παραπάνω περιστατικό και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών) σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
  • Να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη».