Σε σοβαρή προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα προχώρησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, επισημαίνοντας το επικίνδυνο "κοκτέιλ" χαμηλής υγρασίας, ισχυρών μελτεμιών και υψηλότατων θερμοκρασιών που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Καύσωνας μέχρι την Παρασκευή

Η Ελλάδα αναμένεται να μετατραπεί σε «καμίνι» μέχρι την Παρασκευή, καθώς το κύμα καύσωνα παραμένει ισχυρό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς ήδη από τις επόμενες ώρες.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι ορισμένες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από το έντονο κύμα ζέστης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2qx3vevbwcx)

O καιρός αύριο  Οι περιοχές που θα "βράσουν", πότε πέφτει η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το επικαιροποιήμένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη (17.7 και 18.7.24) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες περιοχές περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Καντερές: Ο περσινός Ιούλιος θα αποδειχθεί θερμότερος του φετινού

Για την πορεία του καιρού το επόμενο διάστημα και το κύμα καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο σύνολο της χώρας μίλησε στο iefimerida.gr ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Νίκος Καντερές.

Παράλληλα, συνέκρινε τις θερμοκρασίες του φετινού Ιουλίου με εκείνες του Ιουλίου του 2023, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «μάλλον ο περσινός Ιούλιος θα αποδειχθεί θερμότερος του φετινού», αφού, όπως σημειώνει, «στη διάρκεια του Ιουλίου 2023, με τον καύσωνα "ΚΛΕΩΝ", με σταθμό αναφοράς Αθήνας τη Νέα Φιλαδέλφεια και τιμή έναρξης καύσωνα τους 37 βαθμούς, υπήρξαν 20 ημέρες από 37 και πάνω».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαμε μία ημέρα με 45 βαθμούς Κελσίου, μία ημέρα με 44, μία με 43, τέσσερις ημέρες με 42 βαθμούς, μία με 41, τρεις ημέρες με 39, τρεις με 38 και άλλες 5 ημέρες με 37 βαθμούς.

«Η ραδιοβόλιση Ελληνικού έδειξε στα 850 hPa 26.0 και 27,8 βαθμούς καταρρίπτοντας το ρεκόρ της απολύτου μεγίστης στη στάθμη αυτή για το μήνα Ιούλιο», σημειώνει ο κ. Καντερές.

Απεναντίας, τον Ιούλιο 2024 υπήρχαν μέχρι την Κυριακή 14/7 για την Αθήνα δυο ημέρες με 39 βαθμούς, τρεις ημέρες με 38 και άλλες τρεις ημέρες με 37 βαθμούς.

«Δεδομένου ότι το τωρινό κύμα καύσωνα θα κρατήσει έως το προσεχές Σαββατοκύριακο, είναι σχεδόν αδύνατον να συγκριθεί με τη διάρκεια των ημερών του 2023 και πολύ περισσότερο με τις τιμές που καταγράφηκαν πέρυσι. Ακόμη κι αν έρθει κι άλλο κύμα προς τα τέλη του Ιουλίου», σημειώνει ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.