Έκτακτα μέτρα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων θα βρίσκονται σε ισχύ για τις ημέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας. Αυτα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική παύση εργασιών, τηλεργασία και έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε ισχύ βρίσκονται ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές τα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, τα οποία θα επεκταθούν από την Τετάρτη 17/7/ μέχρι την Παρασκευή 19/7/2024.

Τι θα ισχύσει για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, delivery και οικοδομές

Συγκεκριμένα για σήμερα υπήρχε υποχρεωτική παύση εργασιών για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη δυτική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη δυτική και ανατολική Πελοπόννησο, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά, αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C.

Μέτρα προστασίας εργαζομένων από τον καύσωνα από 17/7 μέχρι 19/7

Για την Τετάρτη 17/07/2024 έως και την Παρασκευή 19/07/2024 προβλέπεται ότι για το σύνολο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, για εργασίες χειρωνακτικές, που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Ενδεικτικά, αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery).

Ακόμη:

  • Επισημαίνεται ότι ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση των ανωτέρω προβλέψεων ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38οC.
  • Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.
  • Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ' αριθμ. 34666/03/06/2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.