Μόλις ένας στους δέκα Eλληνες δηλώνει ευτυχισµένος από τη ζωή του στην Ελλάδα, ενώ έξι στους δέκα θα ήθελαν, αν µπορούσαν, να ζουν σε µια άλλη χώρα. Τρεις στους πέντε, µάλιστα, πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους πολίτες της και όχι στη διεθνή επιρροή της. Κρίσιµο ζητούµενο για τους Ελληνες είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους ενώ επισηµαίνουν την ανάγκη για αλλαγές σε βασικά δηµόσια αγαθά.

Την ίδια ώρα, οι Eλληνες αντιλαµβάνονται πως υπάρχει έλλειψη συνοχής των πολιτών στη χώρα, καθώς επτά στους δέκα απαντούν ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος και εκφράζουν την ανάγκη να αισθανθούν ξανά περήφανοι για τη χώρα τους. Σε αυτά τα ενδιαφέροντα -και ταυτόχρονα ανησυχητικά- συµπεράσµατα καταλήγει η πρωτότυπη έρευνα µε θέµα «Επιδιώξεις - Oνειρα - Προσδοκίες» του διεθνούς δικτύου IRIS (International Research Institutes), το οποίο εκπροσωπείται στη χώρα µας από τη Focus Bari. «Πόσο απέχει η σηµερινή καθηµερινή ζωή σας από την καθηµερινή ζωή που θα θέλατε να ζείτε;».

Σε αυτό το ερώτηµα, σε µια κλίµακα από το 1 έως το 6, µόνο ένα 9% δηλώνει ότι είναι πολύ κοντά στις επιδιώξεις του. «Κάπου στη µέση» βρίσκεται το 49%, ενώ πολύ µακριά από όσα επιθυµεί είναι το 42%. Oπως προκύπτει από τη διεθνή έρευνα, που πραγµατοποιήθηκε συνολικά σε 17 χώρες, τα ποσοστά της ικανοποίησης από τη ζωή είναι παντού χαµηλά, όµως η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση. Σε µια ενδιάµεση κατάσταση, όπως και στη χώρα µας, αναφέρουν ότι είναι και οι περισσότεροι πολίτες σε ΗΠΑ (51%), Καναδά (54%), Αυστρία (55%), Λιθουανία (63%), Ρουµανία (55%), Ιαπωνία (52%), Νότια Κορέα (61%), Αυστραλία (56%), Τουρκία (53%) και Βουλγαρία (49%).

Σε κάθε περίπτωση, η αναλογία των «ευτυχισµένων» πολιτών ποικίλλει από χώρα σε χώρα, χωρίς αυτό να συνδέεται απαραίτητα µε το βιοτικό/οικονοµικό της επίπεδο.

Δίλημμα για την καθημερινότητα


Μια Ελλάδα κοντά στη χώρα των ονείρων του βλέπει µόλις το 4% των ερωτηθέντων. Απεναντίας, η πλειονότητα, ένα 56%, δηλώνει ότι απέχει πολύ, ενώ το 40% τα βλέπει πιο «χλιαρά» τα πράγµατα. Παρά τη διστακτικότητα των ερωτηθέντων για τη δυσκολία στην επίτευξη των στόχων τους, η σηµερινή εικόνα της χώρας δεν αποτελεί εφιάλτη για την καθηµερινότητά τους. Απαντώντας σε σχετικό ερώτηµα, µόνο το 11% δηλώνει ότι η καθηµερινότητά του µοιάζει µε τα καλύτερα όνειρά του και το 15% «µε τους χειρότερους εφιάλτες του». Πάντως, κοινή επιδίωξη των πολιτών όλων των χωρών, σύµφωνα µε την έρευνα, είναι µια καλύτερη καθηµερινότητα. Στην Ελλάδα, µάλιστα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι µε διαφορά (62%) η Νο 1 επιδίωξη, ενώ ακολουθούν, σε ποσοστό 31%, οι προσωπικοί στόχοι και η αυτοβελτίωση, αλλά και η αποτελεσµατικότερη διοίκηση και κεντρική εξουσία.

Σε µια ανοικτού τύπου ερώτηση, οι Ελληνες κλήθηκαν να αναφέρουν ποιες είναι οι επιδιώξεις τους (π.χ., επιθυµίες, στόχοι, φιλοδοξίες), µε αρκετές από τις απαντήσεις να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κάποιοι επιθυµούν αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου, µείωση τιµών, Υγεία και περίθαλψη για όλους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοκρατία. Αλλοι δήλωσαν ότι θέλουν να µην έχουν άγχος, να αισθάνονται αγάπη και θαλπωρή, να µπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, να δηµιουργήσουν οικογένεια και να υπάρχει αλληλεγγύη. Ορισµένοι ζητούν µια αποτελεσµατικότερη κεντρική εξουσία, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ισονοµία, µείωση της γραφειοκρατίας και της εγκληµατικότητας, αλλά και ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστηµα.


Infographics: Κυριακάτικη Απογευματινή



Να αναδείξει την ιστορία και τις αξίες της

Ακόµα ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι επτά στους δέκα Ελληνες δεν θεωρούν ότι εµείς οι Ελληνες πολίτες έχουµε «κοινό όνειρο». Οι Ελληνες, όπως αναφέρει η ανάλυση της Focus Bari, εκφράζουν απαιτήσεις προς τη χώρα τους, θεωρώντας ότι το ισχυρό αξιακό της σύστηµα έχει χαθεί και αναµένουν η Ελλάδα να αναδείξει την ιστορία και τις αξίες της.

Στο ερώτηµα «Τι θεωρείτε πιο σηµαντικό για την Ελλάδα να κάνει;», το 58% απαντά «να φροντίζει τους πολίτες της» και µόλις το 8% «να έχει παγκόσµια επιρροή». Ποιο είναι, όµως, το κοινό όνειρο των Ελλήνων; Οσον αφορά τις προσωπικές τους ανάγκες, οι περισσότεροι επιθυµούν καλύτερη και ισορροπηµένη καθηµερινότητα (24%), να υπάρχουν δουλειές και να ζουν χωρίς εργασιακή ανασφάλεια (13%), να ζουν αξιοπρεπώς µε την οικογένειά τους (8%) και να έχουν όνειρα και στόχους (8%). Αναφερόµενοι στις συλλογικές/κοινωνικές ανάγκες, το 24% θέλει να νιώσει ξανά υπερηφάνεια για τη χώρα. Ενα 20% πιστεύει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ενστερνιστούν τις ανάγκες των πολιτών, ενώ το 10% ζητά όλοι να έχουν πρόσβαση στις δοµές Υγείας και καλύτερη περίθαλψη.

6 στους 10 σκέφτονται τη μετανάστευση

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες του κόσµου, και συγκεκριµένα το 45%, δηλώνει ότι θα µετακόµιζε σε άλλη χώρα. Η αναλογία αυτή για την Ελλάδα είναι υψηλότερη, καθώς φτάνει το 61%. Μάλιστα, πρώτη στις προτιµήσεις των Ελλήνων έρχεται η Ελβετία (10%), µια κεντρικοευρωπαϊκή χώρα µε την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσµο και ισχυρό οικονοµικό σύστηµα. Aκολουθούν ΗΠΑ (8%), Ιταλία (7%), Γερµανία (6%), Ηνωµένο Βασίλειο (6%), Ολλανδία (6%), Σουηδία (5%) και Αυστραλία (5%).

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή