Αλλάζει από το νέο δικαστικό έτος η ανθρωπογραφία των δικαστηρίων, καθώς ένα πάγιο αίτημα δικαστών και εισαγγελέων γίνεται πραγματικότητα, 30 χρόνια μετά τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτησή του. Ο λόγος για την περιβόητη Δικαστική Αστυνομία, η οποία θα κάνει εμφανή την παρουσία της στους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας από το νέο δικαστικό έτος, το οποίο αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 500 άνδρες και γυναίκες που αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά την ορκωμοσία τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου. Αυτοί οι πρώτοι 500 δικαστικοί αστυνομικοί θα στελεχώνουν το αστυνομικό, ένοπλο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας και πρόκειται να γράψουν Ιστορία, καθώς γίνονται οι πρώτοι δικαστικοί αστυνομικοί της χώρας, εκπληρώνοντας, έτσι, ένα «όνειρο» που υπήρχε από την εποχή του Οθωνα. Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες τα του χώρου της Δικαιοσύνης, η λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, από το νέο δικαστικό έτος, θα λύσει τα χέρια δικαστών και εισαγγελέων και θα ανοίξει τον δρόμο για την επιτάχυνση σε σημαντικό βαθμό των διαδικασιών.


3434

Η Δικαστική Αστυνομία έχει συσταθεί ως μια εξειδικευμένη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία επιδιώκεται η αποτελεσματική επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης. Η Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διοικητική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών. Οι περιφερειακές υπηρεσίες υποδιαιρούνται στον πολιτικό και τον αστυνομικό τομέα. Επειτα από μια μακρά διαδικασία, οι πρώτοι άνδρες και οι γυναίκες που επανδρώνουν τον αστυνομικό τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας επιλέχθηκαν μέσα από 15.000 αιτήσεις, αφού πέρασαν από αθλητικές και ψυχομετρικές εξετάσεις.

Αυτό που τους ξεχωρίζει από τους συναδέλφους τους που θα επανδρώσουν το πολιτικό τμήμα είναι πως οι 500 δικαστικοί αστυνομικοί θα φέρουν οπλισμό, αλεξίσφαιρα, φυσίγγια, κλομπς, χειροπέδες και σφυρίχτρες και θα φορούν στολές σχεδιασμένες από τον Βασίλη Ζούλια. Οι στολές του είναι κομψές, στα χρώματα του μπλε, του γκρι και του λευκού, ενώ θα φορούν και μαύρο μπερέ με το εθνόσημο και μαύρη γραβάτα. Οι στολές υπηρεσίας είναι επίσης χρώματος γκρι με διακριτικά και το σήμα της Δικαστικής Αστυνομίας, το οποίο απεικονίζει στο κέντρο τον σταυρό του εθνοσήμου και στο μέσον το έμβλημα της Δικαστικής Αστυνομίας και φέρει τη φράση: «Ενεκεν αλήθειας και πραότητας και δικαιοσύνης», ενώ η όλη παράσταση περικλείεται από το γράμμα «Ω» σε μαύρο χρώμα με λευκό περίγραμμα.

5768676

Τα καθήκοντά τους

Οι 500 άνδρες και γυναίκες της Δικαστικής Αστυνομίας θα ανήκουν στην αρμοδιότητα των εισαγγελιών της χώρας. Οι δικαστικοί αστυνομικοί θα είναι αρμόδιοι για την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων και την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων. Επίσης για τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, τη συνδρομή προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς κατά τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων ή κατά την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, καθώς και προς τους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, όταν αυτοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση, καθώς και για την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας, που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αυτά τα 500 άτομα ολοκλήρωσαν δίμηνη εκπαίδευση στην Κομοτηνή, στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Βίκυ Γιαβή, να συντονίζει όλες τις διαδικασίες. Από την 1η Ιουλίου τοποθετήθηκαν για έναν μήνα σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το δεύτερο σκέλος της εκπαίδευσής τους. Από το νέο δικαστικό έτος θα αναλάβουν και επίσημα καθήκοντα. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι πίνακες και για τα 150 άτομα που θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας.

Ο πολιτικός τομέας θα είναι αρμόδιος για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή. Την αρμοδιότητα αυτή ασκούν αποκλειστικά υπάλληλοι κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απόφοιτοι νομικών τμημάτων ή νομικών σχολών. Παράλληλα, στην αρμοδιότητα του πολιτικού τομέα θα είναι η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και η ανάλυση απαιτούν ειδικές γνώσεις. Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών γραπτών αιτημάτων από δικαστικές ή εισαγγελικές Αρχές ή προδικαστικών αποφάσεων ή διατάξεων δικαστηρίων, οι υπάλληλοι του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας θα συντάσσουν γραπτές εκθέσεις επί επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων. Την ίδια στιγμή, στα καθήκοντά τους θα είναι και η υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Σημειώνεται πως για την πρόσληψη στη Δικαστική Αστυνομία υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 15.000 αιτήσεις, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης συνεργάστηκαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικα