Την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης με την οποία οδηγήθηκαν εκτός φυλακής οι τρεις άνδρες που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη, με την κατηγορία ότι -εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο- κλείδωσαν σε μεταφορικό τρέιλερ 13 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους βιντεοσκοπούσαν, υποδεικνύοντάς τους ως εμπρηστές, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο αναίρεσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μετατράπηκε η βασική κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε παράνομη κατακράτηση, η οποία διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Παράλληλα, έγινε δεκτό πως η συγκεκριμένη πράξη δεν τελέστηκε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ τους απάλλαξε για μία σειρά άλλων πλημμελημάτων, όπως έκθεση, διέγερση σε διάπραξη βιαιοπραγιών, παράνομη οπλοφορία κ.λπ.

Οι εφέτες επέβαλαν συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε καθέναν από τους τρεις κατηγορουμένους και επιπρόσθετα τρεις μήνες στον κατηγορούμενο που μαγνητοσκόπησε το επίμαχο βίντεο.

Ακόμα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την ίδια απόφασή του, μετέτρεψε την ποινή των πέντε ετών σε χρηματική προς δέκα ευρώ ημερησίως και χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της μέχρι το Εφετείο.

Για την ίδια υπόθεση, τον περασμένο Αύγουστο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών, Γιώργος Σκιαδαρέσης, είχε ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί «συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας, που μπορεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας».