Σε 42 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 12. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, σε αρκετές από αυτές χρειάστηκε η συνδρομή εναέριων μέσων.

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο, χωρίς ενεργό μέτωπο στη Μεσσηνία, καλύτερη η εικόνα στο Σοφικό Κορινθίας

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο Σοφικό Κορίνθου. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε σε πολύ πυκνό πευκόδασος σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Επιχειρούν 22 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα), 140 πυροσβέστες, 6 ομάδες δασοκομάντος και και 37 οχήματα.

Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου από ΓΕΕΘΑ και ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές. Η πυρκαγιά δεν απείλησε σπίτια, ενώ οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας εξακολουθούν να δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της. Κατά την κατάσβεσή της 3 πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Ειδικότερα ένας επιπυραγός με θλαστικά τραύματα από πτώση, ένας αρχιπυροσβέστης με κάταγμα στο χέρι και ένας εποχικός πυροσβέστης με ελαφρά εγκαύματα στο χέρι και στο πρόσωπο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2rrz7ki8mi9)

Επιπλέον, για την πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια. Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων συναρμόδια υπουργεία, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ και του Στρατού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Κινδύνευσαν πυροσβέστες στη φωτιά του Σοφικού- Στο νοσοκομείο εποχικός Πυροσβέστης

Βαθρακογιάννης: Πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά, δεν έχει ελεγχθεί

«Είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο που χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων», επισήμανε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Παράλληλα πρόσθεσε για τη φωτιά στο Σοφικό πως «αυτή τη στιγμή περιοδικά από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους. Η πυρκαγιά βεβαίως και δεν έχει ελεγχθεί, παραμένει σε εξέλιξη.

Έχουμε ακόμα αρκετές εστίες να αντιμετωπίσουμε και όλες οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο με τη συνδρομή υδροφόρων που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με μηχανήματα έργου και εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ (…)

Κινδύνευσαν πυροσβέστες στη φωτιά του Σοφικού- Στο νοσοκομείο εποχικός Πυροσβέστης
Μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας
Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας

 

Φωτιά στο Σοφικό
sofiko_korinthia_fwtia__1_
sofiko_korinthia_fwtia__2_
sofiko_korinthia_fwtia__3_
sofiko_korinthia_fwtia__4_
sofiko_korinthia_fwtia__5_
sofiko_korinthia_fwtia__6_



Διαβάστε ακόμα: Αχαΐα: Ανησυχία για το τοξικό νέφος που προκάλεσε η φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στο Γομοστό

Φωτιά τώρα στο Σοφικό Κορινθίας: Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε εγρήγορση

Νωρίτερα, ήχησε το 112 για τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Σοφικού, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει κατασκήνωση, που για την ώρα δεν απειλείται. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών για την κατάσβεση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Σωτήρης Μουρίκης στην φωτιά του Σοφικού

Στόχος των πυροσβεστών είναι να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες, πριν πέσει το φως της ημέρας, χωρίς να απειληθούν περιουσίες και κατοικημένες περιοχές.

Κόλαση φωτιάς στο δάσος Σοφικού Κορινθίας
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη «είναι μια δύσκολη φωτιά, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν περιοδκά από αέρος 19 εναέρια μέσα. Δεν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά, παραμένει σε εξέλιξη, όλες οι δυνάμεις ειναι στο σημείο. Ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα έργου, μαζί με μηχανήματα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ. Έχει περιοριστεί το μέτωπο, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλεια να κάνουμε. Ειδικά το πρώτο μισάωρο, οι φλόγες πέρασαν σε ύψος τα 20-25 μέτρα».

Η έκκληση του δημάρχου

 «Η φωτιά οδεύει προς Επίδαυρο, είναι τεράστιο το μέτωπο», δήλωσε ο δήμαρχος Κορίνθου, Νίκος Σταυρέλης στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό ή κατασκηνώσεις στο Σοφικό», ενώ υποστήριξε ότι τα εναέρια μέσα δεν είναι επαρκή.

Επίσης, ο δήμαρχος έκανε έκκληση και μέσω του loutrakiblog.gr, λέγοντας: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δυστυχώς ακόμα δεν ελέγχεται η φωτιά στο Σοφικό και ο αέρας είναι δυνατός. Το περίφημο δάσος της Σολυγείας εκπέμπει SOS. Ζητάμε επιπλέον αεροσκάφη Canadair. Συγκινητική είναι η προσφορά των εθελοντών και της Πυροσβεστικής» συμπληρώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος για Κόρφο και Αγγελόκαστρο.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους του Σοφικού να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει για την ώρα άμεση απειλή για οικισμό, ενώ δεν απειλήθηκε και η κατασκήνωση στην περιοχή.


Παράλληλα, στις 13:13 πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αγαλάς Ζακύνθου. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 31 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου, 15 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ 18 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου της 6ης ΕΜΟΔΕ και 4 οχήματα μετέβησαν στο σημείο ακτοπλοϊκώς από Κυλλήνη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 10:18 σε δασική έκταση στην Βαρυμπόμπη Αττικής. Η φωτιά ελέγχθηκε μέσα σε 20 λεπτά και στο σημείο επιχείρησαν 26 πυροσβέστες, 9 οχήματα και 2 αεροσκάφη ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Στις 12:17 ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μεταμόρφωση Μεσσηνίας. Η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο ενώ όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας είχε περιοριστεί σε 1 ώρα. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη, και 1 ελικόπτερο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12:19 σε χαμηλή βλάστηση στον Τύρναβο Θεσσαλίας. Η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο καθώς περιορίστηκε σε λεπτά ενώ επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και 1 Ε/Π. Επιπρόσθετα συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Φωτιά ξέσπασε στις 12:22 σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Τσολιάδες Κιλκίς. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν λίγες διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα και 1 ελικόπτερο.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2ryqopgq7gp)

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Τέλος η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2ruhgkv2ufd)