Μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 είναι υποχρεωτική η διακοπή εργασιών για το σύνολο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αφορούν χειρωνακτικές εργασίες, εφόσον εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο και η θερμοκρασία είναι ίση ή άνω των 40°C, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

Η παύση εργασίας καθίσταται υποχρεωτική από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, ενδεικτικά αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.ά. (delivery) κ.λπ.

Ειδικά για εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη τα μέτρα αυτά για τους εργαζόμενους εφαρμόζονται για θερμοκρασίες άνω των 38οC.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2r4jobjah2x)

Τι ισχύει για τις ταχυμεταφορές κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Εάν εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway). Ειδικότερα, μπορεί να εκτελεστεί διανομή αλλά με οχήματα, πλην δίκυκλων και λοιπών μέσων (άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις εφόσον διαθέτουν κλιματισμό).

Τι συμβαίνει με εργαζόμενους στην Υγεία, τις ΔΕΚΟ, τις μεταφορές

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας: υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές. Αυτό όμως προϋποθέτει τη λήψη λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 με βάση την εγκύκλιο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων».

Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου της υποχρεωτικής παύσης, επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, δίνεται η δυνατότητα τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.