1974-2024. Πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Συνέβησαν πολλά και ιστορικά γεγονότα, αρνητικά και θετικά. Όλα στο όνομα της εξέλιξης και της προόδου. Ήταν όμως; Αυτό θα το καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος και θα το κρίνει ο λαός, ο οποίος αποδέχεται πολλές φορές χωρίς αντίδραση τα όσα διαδραματίζονται.

Είναι σημαντικό πάντως που το κριτήριο του λαού μας είναι πάντα ισχυρό και απονέμει κατά δίκαιο τρόπο τα εύσημα. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο ενός αφιερώματος για τα πενήντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση ο λαός σε μεγάλο δείγμα ρωτήθηκε για το ποιος υπήρξε ο σπουδαιότερος θρησκευτικός ηγέτης από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, αν και αναμενόμενα:


Πρωτιά για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο 17 χρόνια μετά τον θάνατό του

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, 17 χρόνια μετά τον θάνατό του, κατέχει την πρωτιά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά έναντι του δεύτερου και των άλλων που βγήκαν στην έρευνα! Το περίεργο είναι ότι η έρευνα αυτή δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας για… ευνοήτους λόγους!

Είναι, πάντως, συγκινητικό, εντυπωσιακό, αλλά και ελπιδοφόρο. Όλοι θυμούνται τον μεγάλο πρωθιεράρχη και θέλουν να μας πουν ότι έχουμε ανάγκη, στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και τις καταστάσεις που βιώνουμε, έναν ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ!

Το αποτέλεσμα της έρευνας μας δηλώνει ότι σήμερα που καταστρατηγούνται θεμελιώδεις αξίες και ξεπουλιούνται όλα, λείπει η φωνή του Χριστόδουλου, που θα έλεγε: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Δηλώνει επίσης ότι σήμερα που τα πάντα ανατρέπονται, που τα ιερά και τα όσια του Γένους μας λοιδορούνται, οι άνθρωποι αποζητούν την φωνή του Χριστόδουλου, που θα έλεγε: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!Όλοι ξέρουμε τι θα έκανε ο Χριστόδουλος μπροστά για όλα αυτά που συνέβησαν και άλλαξαν την φυσιογνωμία της πατρίδας μας.

Δηλώνει ακόμη ότι σήμερα που κινδυνεύουμε να πέσουμε στην δίνη της παγκοσμιοποίησης και της σαλαμοποίησης, όπως εκείνος έλεγε, λείπει από τους ανθρώπους ο ΗΓΕΤΗΣ με τον λόγο τον θεόπνευστο, τον εκκλησιαστικό, τον πατριωτικό και τον ανθρώπινο. Λείπει αυτός που θα μιλούσε στις καρδιές μας και θα αφύπνιζε τις συνειδήσεις μας.

Δηλώνει ακόμη ότι εκκλησιαστικοί άνδρες που αγωνίστηκαν για την σωτηρία του ανθρώπου, που έγιναν «τοις πάσι τα πάντα», δεν λησμονιούνται.

Δηλώνει ακόμη ότι ο λαός μας θέλει τον Εκκλησιαστικό του Ηγέτη, με φωνή, πυγμή, άποψη,θάρρος, τόλμη, ειλικρίνεια, θυσία, αγάπη, απλότητα, καλοσύνη,χαμόγελο και χιούμορ. Χαρακτηριστικά που δεν έλειπαν από τον Χριστόδουλο αλλά απουσιάζουν σήμερα από τους εκκλησιαστικούς μας ηγέτες.Τώρα περνάμε την περίοδο της σιωπής και της πλήρους ταύτισης με τα θέλω της πολιτικής εξουσίας. Και αν κάπου υπάρχουν κάποιες φωνές αντίστασης χάνονται κι αυτές κάτω από τον μανδύα της σιωπής που έχει αναχθεί σε παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Το άξιο επισήμανσης είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ 27 έτη από την κοίμησή του εξακολουθεί να βρίσκεται στη μνήμη των απλών ανθρώπων και να καταγράφει ένα ποσοστό μόλις 2 μονάδες κάτω από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας τα τελευταία 17 χρόνια και είναι ένα πρόσωπο το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη.

Η έρευνα που παρουσιάσαμε και τα ευρήματά της δείχνουν αυτό που ο ίδιος ο Χριστόδουλος είχε πει κάποτε: «Ο λαός μας χόρτασε από τα μεγάλα λόγια, ο λαός μας χόρτασε από τις υποσχέσεις, ο λαός μας χόρτασε από τους εκμεταλλευτές. Τους εκμεταλλευτές είτε της δικής του αμέλειας είτε της δικής του αφέλειας, ή τους εκμεταλλευτές της δικής του οξύνοιας. Σήμερα ο λαός θέλει αγωνιστές, ο λαός θέλει ομολογητές, ο λαός θέλει ανθρώπους που παίρνουν τη σημαία των ιδανικών, του Χριστού και την ανυψώνουν».

*Πηγή: exapsalmos.gr