Σημαντικά αυξημένα καταγράφονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη, κάτι που φαίνεται και από τα αιτήματα για εγκατάσταση της εφαρμογής panic button.

Ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες 17 ημέρες του Ιουλίου εγκαταστάθηκαν σε κινητά τηλέφωνα θυμάτων 12 panic button. Τα Χανιά, μάλιστα, έγιναν η πρώτη πόλη πανελλαδικά όπου σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από άντρα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας. 

Panic Button: «Μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί»

Η προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, υπαστυνόμος Ελένη Βιγλάκη, εξηγεί στο Neakriti.gr, πως «όποιο θύμα ζητήσει, παίρνει το panic button, το χορηγούμε εμείς, του λέμε τα βήματα και πώς να το χρησιμοποιεί».

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Αναφορικά με την περίπτωση του 49χρονου, ο οποίος στις αρχές του μήνα κατήγγειλε τη 47χρονη σύζυγό του για απειλή -κατηγορία που εμπίπτει στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας- θεώρησε ότι κινδυνεύει, γι’ αυτό και αιτήθηκε το panic button»
υπογράμμισε η κ. Βιγλάκη.

«Ένας άνθρωπος, άσχετα αν είναι άντρας ή γυναίκα, ζήτησε το κουμπί πανικού. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να του το χορηγήσουμε. Κυριαρχεί ο φόβος. Δεν κάνουμε διάκριση του τύπου “είσαι άντρας δυνατός και δεν πρέπει να πάρεις”», συνέχισε.

498 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο πεντάμηνο στην Κρήτη

Κρήτη: 323 συλλήψεις στο πεντάμηνο

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση, καθώς εκατοντάδες καταγγέλλονται στα αρμόδια γραφεία των Διευθύνσεων Αστυνομίας. Οι κλήσεις στην υπηρεσία Άμεσης Δράσης, που καλείται να επέμβει σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, είναι σε καθημερινή βάση, με τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την Κρήτη να προκαλούν σοκ.

Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγγέλθηκαν στις υπηρεσίες του νησιού 498 συμβάντα, όταν το ίδιο διάστημα του 2023 ήταν 353. Συνολικά 323 δράστες συνελήφθησαν από Ιανουάριο μέχρι Μάιο, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν οδηγηθεί στις Αρχές 229. Τρομακτικά μεγάλος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στα Χανιά, αναλογικά με τον πληθυσμό. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου, τα περιστατικά έφτασαν τα 139 με 85 συλλήψεις τη στιγμή που πέρυσι την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 109 συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας με 78 συλλήψεις.


Σπάνε τώρα τη σιωπή τους

«Δεν είχαμε τόσο πολλά περιστατικά. Βλέπουμε συνεχή αύξηση των περιστατικών και δεν είναι ότι τώρα συνέβησαν και καταγγέλθηκαν, είναι παλιά περιστατικά, στα οποία οι γυναίκες, που είναι τα περισσότερα θύματα, ακούν ότι υπάρχει βοήθεια, ότι συλλαμβάνονται οι δράστες, τιμωρούνται από τα δικαστήρια, υπάρχουν πολύ αυστηρές ποινές, ακόμα και προφυλακίσεις δραστών κι έτσι τολμούν να σπάσουν τη σιωπή τους», υπογραμμίζει η προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Χανίων.


Την έλουσε με καυτό νερό

Η ίδια σημειώνει πως τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν μέρες γιορτών και αργιών, Χριστούγεννα, Πάσχα και γενικά όταν η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι. Ο λεγόμενος κύκλος της βίας συνήθως επαναλαμβάνεται και τα στάδια είναι συγκεκριμένα.

«Οι περισσότεροι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις συζύγους και συντρόφους τους, κάνουν ένα περιστατικό, μετά αρχίζει ένα στάδιο συγνώμης, μεταμέλειας, υποχωρεί το θύμα και ξαναξεκινάει καινούργιο περιστατικό», σύμφωνα με την κ. Βιγλάκη, η οποία από την ίδρυση του γραφείου, τον Οκτώβριο του 2022, μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά. Από τα πλέον δύσκολα ήταν η περίπτωση μιας γυναίκας, την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με καυτό νερό. Επρόκειτο για υπόθεση που χειρίστηκε από κοινού με το αντίστοιχο γραφείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.

Με χαμηλή αυτοεκτίμηση τα θύματα - Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της βίας

Σκιαγραφώντας το προφίλ των θυμάτων, η προϊσταμένη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας Χανίων, υπαστυνόμος Ελένη Βιγλάκη, μιλά για γυναίκες όλων των κοινωνικών, οικονομικών και μορφωτικών επιπέδων, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά.

«Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν τον φόβο της απώλειας, έχουν ένα συναίσθημα “αν θα τον χάσω πού θα πάω, τι θα κάνω, δεν μπορώ χωρίς αυτόν”, οπότε υποχωρούν, τον συγχωρούν και η βία συνεχίζεται».

Εκατοντάδες γυναίκες που τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και απευθύνθηκαν στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, κατάφεραν να σπάσουν τον κύκλο και να απελευθερωθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ήταν εγκλωβισμένες. Σε ακραίες περιπτώσεις, γίνεται χρήση του safe house και του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου, που αποτελούν κομμάτια ενός ισχυρού, όπως αποδεικνύεται, δικτύου προστασίας των θυμάτων.