Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικών δελτίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή σε δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

*Διαβάστε εδώ: Παράλληλο μηχανογραφικό 2024-2025: Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ - Δείτε τις ειδικότητες

Έως τότε, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την σχετική πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr και χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας, μπορούν να επιλέγουν την επεξεργασία μηχανογραφικού ή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου και να προχωρούν στην οριστικοποίησή του.

Στους υποψηφίους προτείνεται να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.


«Χρυσοί» κανόνες συμπλήρωσης μηχανογραφικού

Μιλώντας στο MEGA, ο Κώστας Κατσανέβας, σύμβουλος σταδιοδρομίας, αποκαλύπτει τους «χρυσούς» κανόνες συμπλήρωσης ενός σωστού μηχανογραφικού:

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

– Κλίσεις και ενδιαφέροντα

– Αναζήτηση και ενημέρωση προγραμμάτων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων

– Οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα

– Προσοχή στη σειρά αρίθμησης

– Τάσεις αγοράς εργασίας

Σχετικά με τις προτιμήσεις σχολών, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν:

– Ιατρική

– Νομική

– Ψυχολογία

– Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

– Πληροφορικής

– Χημείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αύξηση επιλογής υπάρχει στο τέταρτο πεδίο (Οικονομικών και Πληροφορικής), ενώ μείωση παρατηρείται στο δεύτερο πεδίο (Θετικών Σπουδών).

Αύξηση του ενδιαφέροντος των μελλοντικών φοιτητών έχουν και οι σχολές Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Αστυνομικές Σχολές και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα.