Πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω του κύματος καύσωνα. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τη θερμοκρασία να μην πέφτει ακόμη και κάτω από τους 30°C για πολλά 24ωρα.

Στους χάρτες που ακολουθούν, αποτυπώνονται οι ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη ή και ίση των 30°C από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

*Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Συνεχίζεται ο καύσωνας - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο - Πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή


Meteo: Πάνω από 30°C η ελάχιστη θερμοκρασία για 10 ημέρες στην Αττική

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι σταθμοί με τις περισσότερες ημέρες υψηλής θερμοκρασίας βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ υπάρχουν σταθμοί όπως στον Πειραιά, όπου για 10 συνεχείς ημέρες (από τις 9 Ιουλίου) η θερμοκρασία διατηρείται πάνω από τους 30°C καθόλη τη διάρκεια της ημέρας (συνολικά για περισσότερες από 216 ώρες). Παρόμοια κατάσταση και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως στη Νίκαια, στον Νέο Κόσμο και στη Νέα Σμύρνη.

Στον παρακάτω χάρτη διακρίνονται οι ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη ή και ίση των 30°C από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


thermokrasia_xartis_1

Στον ακόλουθο χάρτη παρουσιάζονται οι ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη ή και ίση των 30°C από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα στην Αττική από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


thermokrasia_xartis2

Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα ακόμη και τη νύχτα αποτελεί επιπρόσθετο, σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.



«Καμίνι» η χώρα έως τα τέλη Ιουλίου

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει πως έως την Τρίτη 23 Ιουνίου δεν θα αλλάξει σημαντικά η θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, γράφει: «Έως την Τρίτη 23 Ιουλίου δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι δραματικά σε σχέση με το θερμό κύμα που μας επηρεάζει. Με μικρά σκαμπανεβάσματα, η θερμοκρασία δεν πρόκειται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Άρα, θα σας παρακαλέσω, να κάνετε ακόμα λίγη υπομονή διότι έχουμε μπροστά μας ακόμα μια εβδομάδα περίπου με αυξημένες θερμοκρασίες.

Το εύρος των μέγιστων θερμοκρασιών, όλες αυτές τις μέρες, θα κυμαίνεται μεταξύ 38-42°C, ενώ αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στη Δυτική Ελλάδα, θα φτάσει τοπικά ίσως και στους 43°C.

Για παράδειγμα, οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αττική τις επόμενες ημέρες θα είναι οι ακόλουθες:

Πέμπτη 18/7: 39-40°C
Παρασκευή 19/7: 39°C
Σάββατο 20/7: 38-39°C
Κυριακή 21/7: 38°C
Δευτέρα 22/7: 38-39°C
Τρίτη 23/7: 38°C
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα εκδηλωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα».




Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ζεστή και τη σημερινή ημέρα με πολύ υψηλό το επίπεδο κινδύνου σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές.

«Τις επόμενες ημέρες στο όλο σκηνικό θα προστεθούν και οι καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια, όπως επίσης και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου, με τον υδράργυρο σε μικρή πτώση προς τα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η έντονη ζέστη θα επιμείνει. ΠΡΟΣΟΧΗ στους κεραυνούς και το χαλάζι εκεί όπου θα εκδηλωθούν οι καταιγίδες», υπογραμμίζει.