Στους 26 από 17 αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 18 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ, κατά την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το διάστημα 08 Ιουλίου – 14 Ιουλίου, 12 άνθρωποι από 6 συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Επίσης, οι εισαγωγές, παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ

Συνοπτικά την εβδομάδα 28/2024:

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 669 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 464 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226.
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 12. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν έξι και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν δύο.
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
  • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 26. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 17 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 17.
  • Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Για την επιδημιολογική κατάσταση της νόσου μίλησε στο EΡΤΝews o Θεόδωρος Βασιλακόπουλοs, καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποιώντας ότι οι ειδικοί αναμένουν την αύξηση των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες.

«Ο κορονοϊός έπαψε να είναι πανδημία και έχει μπει στην ενδημική του φάση. Θα ζει μαζί μας και θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μια έξαρση» ανέφερε στην εκπομπή Νewsroom.

Mιλώντα στους παρουσιαστές της εκπομπής, Μάκη Προβατά και Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο κ. Βασιλακόπουλος αποκάλυψε ότι μελετώντας τα στοιχεία από τα ευρήματα στα λύματα φαίνεται ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων».

Συγκρίνοντας τις 575 εισαγωγές και τους 21 θανάτους που είχαμε σε μια εβδομάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι τόνισε ότι «είναι μεγαλύτερα» ωστόσο υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να αναφερθεί: «Φέτος ήμασταν αρκετά έξυπνος λαός και κάναμε 3 εκατ. εμβόλια γρίπης. Θρηνήσαμε 71 θανάτους από γρίπη ενώ από κορονοϊό, την ίδια χρονική περίοδο, έχουμε θρηνήσει πάνω από 1.300 νεκρούς». Όπως είπε το ίδιο χρονικό διάστημα τα εμβόλια για κορονοϊό που έχουμε κάνει είναι μόνο 270.000 εμβόλια, ποσοστό κάτω από το 1%, κάτω από το 10%.

«Στην ιατρική το βασικότερο εργαλείο που έχουμε είναι η πρόληψη» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2sjc75bldwx)