Ραγδαία αύξηση του κορονοϊού που θυμίζει μέρες 2022 καταγράφει η νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Αναλυτικά, 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αυξημένος ήταν και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που έφτασαν τους 17. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, αφού την περίοδο από 8 έως 14 Ιουλίου καταγράφηκαν 669 (!), αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με τον μέσο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, που ήταν 464. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 226.

Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 17 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν επίσης 17, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 6 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν μόλις 2!

*Διαβάστε ακόμα: Παγώνη: Μεταδοτικό το νέο στέλεχος κορονοϊού, αλλά με ήπια νόσηση


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2sufetjpnm1)

Κορονοϊός: "Καμπανάκι" των ειδικών για την αύξηση κρουσμάτων

Πάντως, οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νίκο Τζανάκη να κάνει λόγο για ένα μικρό επιδημικό κύμα που είναι σε εξέλιξη, ωστόσο «είναι μικρό από επιπτώσεις, αλλά δεν είναι μικρό στο σύνολο».

Σε αυτό το κύμα συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες: «Ένας είναι η άκρως μεταδοτική καινούργια παραλλαγή, η Flirt. Το δεύτερο είναι ότι είμαστε απομακρυσμένοι χρονικά από την ανοσοποιητική προστασία, λόγω του ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον εμβολιασμό και τη φυσική νόσηση», είπε και τόνισε ότι «έχουμε διπλασιασμό των νοσηλειών. Ζούμε ημέρες του 2022, δυστυχώς, στα νοσοκομεία και οι θάνατοι έχουν περίπου τριπλασιαστεί και είναι γύρω στους 20 τη βδομάδα».

Από την πλευρά του o καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε πως ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και τις επόμενες μέρες: «Ο κορονοϊός έπαψε να είναι πανδημία και έχει μπει στην ενδημική του φάση. Τώρα είμαστε σε μια έξαρση», είπε στην εκπομπή «News Room» της ΕΡΤ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι τα Ιωάννινα (+200%), η Λάρισα (+44%) και η Αλεξανδρούπολη (+41%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+29%), στη Θεσσαλονίκη (+24%), στην Αττική (+15%) και τα Χανιά (+14%).