Σε συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους κορυφαίων ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς με τον νόμο Πιερρακάκη άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση στη χώρα μη κρατικών ΑΕΙ ως παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Εμβληματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως αυτό της Σορβόνης, το αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Κολούμπια, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Deree, καθώς και το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δείξει ενδιαφέρον να προχωρήσουν στην κατάθεση της σχετικής αίτησης στο υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί φοιτητές προτιμούν την Ελλάδα για τις σπουδές τους, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Αμερικανούς φοιτητές.


Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι σχετικές ανακοινώσεις 

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος εστιάζει στη στρατηγική διεθνοποίησης που ακολουθεί το υπουργείο τα τελευταία χρόνια και η οποία αναμένεται να αποφέρει σύντομα καρπούς. «Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες», δήλωσε στον Σκάι ο Κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πανεπιστήμια του εξωτερικού να έρθουν στην Ελλάδα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», αναμένεται η έκδοση των διοικητικών πράξεων του νέου νόμου προκειμένου αμέσως αυτές να πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και στο κομμάτι ίδρυσης παραρτημάτων μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού, που θα στοχεύουν να προσελκύσουν φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και παραρτημάτων που θα υποδέχονται φοιτητές του εξωτερικού για την εξειδίκευση των σπουδών τους σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει προστιθέμενη αξία, όπως για παράδειγμα η αρχαιολογία.

«Πράσινο φως» έχει δοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πρώτη μη κρατική σχολή Ιατρικής στην Ελλάδα, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που εδρεύει στην Κύπρο και τη CVC Capital Partners. Το μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με βάση την απόφαση θα έχει την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και ως καταστατικό σκοπό έχει την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, στο πλαίσιο του νόμου για τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, και κατόπιν λήψης των απαραίτητων διοικητικών αδειών από τα αρμόδια όργανα, όπως διευκρινίζεται.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που σχεδιάζει να ανοίξει παράρτημα στην Αθήνα, έχει ήδη παράρτημα με Ιατρική Σχολή στη Φρανκφούρτη, την εμπειρία του οποίου θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα, ενώ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με πανεπιστήμιο στην Κίνα. Θα έχει Ιατρική και Νομική Σχολή, ενώ αναζητείται το τρίτο γνωστικό αντικείμενο. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών βρίσκονται επίσης οι Γάλλοι, καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γαλλικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Ελλάδα, με την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων να αποτελεί μία από τις προτεραιότητές τους.