Σε «καμίνι» έχει μετατραπεί η χώρα εξαιτίας θερμής εισβολής ενώ όπως τονίζει το meteo η θερμική καταπόνηση είναι «πολύ ισχυρή». Σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo για τον καύσωνα, «πολύ ισχυρή» ήταν η θερμική καταπόνηση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος της χώρας το μεσημέρι (15:40) της Παρασκευής (19/07/2024).

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η θερμική καταπόνηση στις περιοχές 165 επιλεγμένων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των σταθμών, σε106 από αυτούς, η θερμική καταπόνηση ήταν «Πολύ Ισχυρή» ενώ σε 15 ήταν «Ακραία». Το συνολικό ποσοστό σταθμών με «Πολύ Ισχυρή» ή «Ακραία» θερμική καταπόνηση ήταν περίπου 73%.

xartis-meteo-1-2048x1360


Στον Πύργο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς

Όσον αφορά την μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, έφτασε τους 42.1 °C, τιμή που καταγράφηκε στον Πύργο Ηλίας. Στους 42 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Κομπότι Άρτας και στην Αμφιλοχία. Στη Στυλίδα και στο Γύθειο η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8 βαθμούς, ενώ στην Ωλένη Ηλείας και στη Λάππα Αχαίας τους 41,7 βαθμούς Κελσίου.

xartis-meteo-2-2048x1343

Στο μεταξύ αύριο Σάββατο (20/7) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει  στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά τα νησιά, του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 37 έως 40 βαθμούς. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα το θερμόμετρο θα δείξει από 34 έως 36 βαθμούς. Παράλληλα στην Αττική θα έχουμε 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στους 38 θα φτάσει ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40. Μάλιστα δεν αποκλείεται τοπικά να αγγίξει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα το θερμόμετρο θα δείξει 38 έως 40 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. Τέλος στην Αττική θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι όπως τονίζει η ΕΜΥ «από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές».

Κολυδάς: Πότε έρχονται «καλύτερες μέρες»

Μια χαραμάδα ελπίδας απέναντι στον παρατεταμένο καύσωνα άνοιξε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως αναφέρει σε νέα ανάρτησή του συνοδευόμενη από τα σχετικά γραφήματα ο κ. Κολυδάς σημειώνει πως από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας τις «καλύτερες μέρες»