Κλείνοντας σχεδόν δύο συνεχόμενες εβδομάδες σε συνθήκες καύσωνα, τα κατοικίδια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Όπως σημειώνουν οι κτηνίατροι, όσο δυσκολευόμαστε εμείς στις υψηλές θερμοκρασίες, το ίδιο -και πολύ περισσότερο- δύσκολα τις αντιμετωπίζουν τα ζωάκια μας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιες μέρες του καλοκαιριού τα τετράποδα χάνουν την ενέργειά τους, και ειδικά οι γατούλες, που τις ζεστές ημέρες κοιμούνται σχεδόν όλη την ημέρα!

Ειδικά όμως στις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε φέτος το καλοκαίρι, αυτό που σημειώνουν πρώτα απ’ όλα οι ειδικοί είναι πως οι μικροί μας «φίλοι» έχουν περισσότερη ανάγκη από ενυδάτωση, παρά από τροφή! Χρειάζονται δηλαδή πάντα διαθέσιμο νερό και σκιερές, δροσερές γωνιές! Σε ό,τι αφορά τα σκυλάκια, όταν νιώθουν ζέστη, φυσιολογικά λαχανιάζουν, κάτι που -αν δεν το κάνουν πολύ έντονα- τα βοηθάει να δροσίζονται, καθώς, επειδή δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους, πέρα από τις πατούσες τους, έτσι αποβάλλουν θερμότητα.


Όχι κούρεμα

Αν και πολλοί κηδεμόνες σκύλων πιστεύουν ότι στην αντιμετώπιση της ζέστης βοηθάει το κούρεμα, οι ειδικοί λένε «όχι»! Αντίθετα, όπως επισημαίνουν, το τρίχωμα προστατεύει και από τη θερμότητα. «Το καλύτερο είναι να βουρτσίζουμε τους σκύλους μας καθημερινά, ώστε να φεύγει το περιττό τρίχωμα, και να αποφεύγουμε τις βόλτες τις θερμές ώρες της ημέρας, καθώς οι θερμοκρασίες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια καίνε τις πατουσίτσες τους», συμβουλεύει η Liz Lannie, ειδική στη συμπεριφορά ζώων από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία και εξηγεί πως, όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι ιδρώνουν και χάνουν υγρά, κυρίως μέσω των αδένων στα πόδια τους. «Μπορεί να χάσουν έως και ένα λίτρο νερό την ημέρα και, όσο περισσότερο χάνουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες θερμοπληξίας», εξηγεί.

Τις ημέρες με υπερβολική ζέστη παρακολουθείτε τον σκύλο σας για σημάδια θερμοπληξίας, όπως «υπερβολικό λαχάνιασμα, έκκριση σάλιου, κοκκινισμένα ούλα, θαμπάδα ή απώλεια συνείδησης. Αν το κατοικίδιό σας εμφανίσει τέτοια συμπτώματα, πηγαίντε το σε ένα σκιερό μέρος και ρίξτε λίγο δροσερό -όχι κρύο- νερό πάνω του για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματός του», επισημαίνει η Liz Lannie.

Όπως προτείνει η ειδικός, όσοι τώρα το καλοκαίρι βρίσκονται σε εξοχικά με κήπο, μπορούν να γεμίσουν με νερό μια μεγάλη λεκάνη ή μια παιδική πισινούλα, για να πλατσουρίζουν τα σκυλάκια τους, κάτι που «βοηθάει πολύ στο να ενυδατώνονται και να διατηρούν μια καλή θερμοκρασία μέσω του δέρματος και των ποδιών τους».

Και βέβαια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις μετακινήσεις των κατοικίδιων με αυτοκίνητο, ειδικά όταν κάνουμε μικρές στάσεις. «Σε ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο, ακόμη και με νερό και ανοιχτά παράθυρα τα σκυλάκια μπορεί να εμφανίσουν θερμοπληξία σε μόλις 15 λεπτά, καθώς σε αυτόν τον χρόνο η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να γίνει διπλάσια από την εξωτερική», επισημαίνει η ειδικός.


Στην παραλία

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και όταν παίρνετε το σκυλάκι σας στην παραλία. Εκτός της συνεχούς ενυδάτωσης, η Liz Lannie τονίζει πως «τα σκυλιά έχουν ευαίσθητες πατουσίτσες, που μπορεί να καούν ή να τραυματιστούν εάν το έδαφος στο οποίο περπατούν είναι πολύ ζεστό, οπότε θα πρέπει να προσέχετε τις βόλτες στην άμμο». Και βέβαια δεν πρέπει να εκτίθενται για πολύ στον ήλιο. «Ναι, τα σκυλιά μπορεί να καούν από τον ήλιο και, ναι, το αντηλιακό είναι επίσης απαραίτητο για αυτά. Τα μέρη του σώματος που καλύπτονται λιγότερο από τρίχες όπως και οι πιο ανοιχτόχρωμοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο από ηλιακά εγκαύματα. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για ζωάκια, αν σκοπεύετε να τα έχετε μαζί σας σε δραστηριότητες της παραλίας».


Οι γατούλες (πάντως) αντέχουν περισσότερο…

Οι γατούλες, αν και ταλαιπωρούνται πολύ από τη ζέστη, ως πιο ανεξάρτητα ζωάκια, φαίνεται ότι βρίσκουν πιο εύκολα τη λύση στο θέμα αυτό, αρκεί βέβαια να έχουν σκιά και δροσερό νερό. Η κτηνίατρος Claire Turner συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες-φίλουςγατών που κινούνται σε εξωτερικούς χώρους να φροντίζουν να αφήνουν μπολάκια με κρύο νερό σε μέρη που γνωρίζουν ότι πηγαίνουν τα μικρά τους αιλουροειδή. «Το να διατηρείτε τη γάτα σας δροσερή το καλοκαίρι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενυδάτωσή της», επισημαίνει η κτηνίατρος και προσθέτει: «Ένας απλός τρόπος, εάν η γάτα σας τρώει υγρή τροφή, είναι να προσθέτετε λίγο νερό το καλοκαίρι». 


* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή