Καζάνι που βράζει θυμίζει το Άγιον Όρος, με τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου να βρίσκονται υπ’ ατμόν, μετά το έγγραφο που έστειλε η ΕΛ.ΑΣ. ότι πρόκειται να προχωρήσει σε επιχείρηση έξωσης. Ανάστατοι οι ζηλωτές καλόγεροι δηλώνουν πως θα υπερασπιστούν το μοναστήρι «μέχρι θανάτου».

Ιερά Μονή Εσφιγμένου: Θύελλα αντιδράσεων από τους 118 μοναχούς  

Την περασμένη Τρίτη, ο Αστυνομικός Σταθμός Καρυών έστειλε ένα έγγραφο προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους με το οποίο ζητάει άδεια για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων, μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής.

Αυτό ήταν αρκετό για να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και να κινητοποιήσει τους 118 μοναχούς της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι ζουν δεκαετίες τώρα εκεί, όπως αναφέρει το thesstoday.


Η «ιερή κόντρα» 

Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 διατηρούν σκληρή στάση απέναντι στην ηγεσία της Ορθοδοξίας και έχουν διακόψει επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από τότε, στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος».

Η «ιερή κόντρα» κρατάει από το 2002, όταν η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε «παράνομη» και για την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ οι γέροντες της Μονής Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται καταληψίες και τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το μοναστήρι. Εξάλλου, έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, που εδρεύει στις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω οι μοναχοί 

Πάντως, οι μοναχοί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, με τον γέροντα Μεθόδιο (έναν από τους καταδικασθέντες για τα επεισόδια του 2013, όταν σημειώθηκαν ρίψεις μολότοφ σε δικαστικούς επιμελητές!) να ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα (…) Μας απαγορεύουν να βγούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή, αν δουν κάποιον αξιωματικό να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα, και αυτά τα παρακινούν οι μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες το πρωί υποστηρικτές της Ιεράς Μονής που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής προσέφεραν τρόφιμα για τους μοναχούς για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Ο κόσμος μάς στηρίζει πάρα πολύ και το μήνυμά μου που δίνω, είναι: να μείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι και να επιστρέψουμε στα ήθη και στα έθιμά μας», κατέληξε ο γέροντας Μεθόδιος.