Συναγερμός σήμανε στον Έβρο με την περιβαλλοντική κρίση να απειλεί την πανίδα στο Δέλτα του ποταμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τοπικό μέσο pameevro.gr, οι συνεχιζόμενες επί ημέρες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την εισχώρηση του θαλασσινού νερού στο Δέλτα του ποταμού Έβρου φέρεται ότι είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο αλόγων, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες διαβιούν ανεπιτήρητα σε νησίδες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Ευάγγελος Πουλιλιός και ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, Νίκος Μουσουνάκης σκιαγραφούν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το χρονικό της δυσμενούς διαμορφωθείσας κατάστασης και του υπό υλοποίηση σχεδιασμού προς αποφυγή νέων θανάτων της διαβιούσης στο Δέλτα πανίδας.

Σήμα κινδύνου από τον Έβρο - Πουλιλιός: Πολύ δύσκολη η διαχείριση της λειψυδρίας στο Δέλτα

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου σημειώνει πως πριν από περίπου δέκα ημέρες -με εντολή του περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη- πραγματοποίησε αυτοψία στη νησίδα έκτασης -όπως ανέφερε- 100.000 στρεμμάτων όπου μεταξύ άλλων διαβιεί τριψήφιος αριθμός ανεπιτήρητων αλόγων και βοοειδή ελευθέρας βόσκησης.

«Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι μετά την εισχώρηση στον ποταμό-σε μήκος περίπου 10 χλμ- του θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη νησίδα να περιβάλλεται πλέον από μη πόσιμο νερό» λέει. Η διαχείριση και επίλυση του εν λόγω προβλήματος σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πουλιλιός, λόγω της λειψυδρίας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει βάσει της κείμενης νομοθεσίας την αρμοδιότητα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την επιχείρηση υδροδότησης της περιοχής.

«Το θέμα είναι ότι εδώ και χρόνια αυτή η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί. Έχουν γίνει πλημμύρες, καταστροφές και καμία παρέμβαση… Αναλάβαμε τώρα ως Περιφέρεια -χωρίς να έχουμε την άμεση υποχρέωση ή αρμοδιότητα- να το αντιμετωπίσουμε γνωρίζοντας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο…», διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, συμπληρώνοντας πως η δυσκολία έγκειται μεταξύ άλλων και στη δυνατότητα άμεσα μεταφοράς στο σημείο της απαιτούμενης ποσότητας νερού, της δημιουργίας και τοποθέτησης δεξαμενών και ποτιστριών αλλά και ζωοτροφής.

Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, ομάδα κατοίκων μεταφέρουν ήδη νερό στις πρώτες δεξαμενές και λεκάνες που έχουν τοποθετηθεί φροντίζοντας οι ίδιοι (σ.σ. οι κάτοικοι) να κατευθύνουν προς αυτές τα άλογα, σημειώνοντας πως αύριο η Περιφέρεια θα προμηθεύσει περισσότερες δεξαμενές ώστε ο αριθμός τους να είναι ικανός για την κάλυψη των αναγκών σε νερό των ζώων. «Αύριο το πρωί έχω καλέσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου να πάνε στη νησίδα οπότε θα έχουμε και ακριβή εικόνα της κατάστασης των ζώων», δηλώνει προσθέτοντας πως στο σχεδιασμό της Π.Ε. Έβρου προβλέπεται η μεταφορά νερού με υδροφόρες, η παρουσία στην περιοχή πυροσβεστικού οχήματος για τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών καθώς η διάνοιξη δρόμου για τη διευκόλυνση πρόσβασης στο σημείο των εν λόγων οχημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Πόλη "φάντασμα" η Αθήνα - Η αφόρητη ζέστη "έδιωξε" τους κατοίκους από την πρωτεύουσα, "δεν κυκλοφορούσε ψυχή" στους δρόμους λόγω... καύσωνα (Βίντεο)


Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρεται και στα βοοειδή ελευθέρας βόσκησης τα οποία οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη σταυλίσει δεδομένης της διαμορφωθείσας κατάστασης έλλειψης νερού και τροφής, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα διασφάλισης ζωοτροφής τόσο για τα σταυλισμένα πλέον βοοειδή όσο και για τα άλογα που παραμένουν εντός της νησίδας. «Από αύριο οι υπηρεσίες της Π.Ε. Έβρου, σε συνεργασία με τους κατοίκους, το στρατό και την πυροσβεστική θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο το θέμα που έχει προκύψει», καταλήγει ο κ. Πουλιλιός.

Μουσουνάκης: Απαραίτητη η συνεργασία όλων για τη διάσωση της πανίδας στο Δέλτα του ποταμού Έβρου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, Νίκος Μουσουνάκης σημειώνει ότι ο εντοπισμός της σορού του πρώτου νεκρού αλόγου έγινε από επαγγελματίες ψαράδες-μέλη του συλλόγου οι οποίοι και το ανέφεραν ως σύλλογος στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα του Έβρου και περιγράφει τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο σύλλογος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ενημέρωσε άμεσα για το θέμα την Περιφέρεια και ζητήθηκε η συνδρομή τόσο της ίδιας όσο και άλλων φορέων για την κάλυψη της ανάγκης σε νερό.

«Οι κάτοικοι της περιοχής, στο σύνολό τους μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και ήδη μεταφέραμε με οχήματα και βάρκες στη νησίδα τα πρώτα 300 πλαστικά δοχεία (μπετόνια) νερό τα οποία όμως δεν επαρκούν για τις ανάγκες σε νερό των ζώων. Αναζητήσαμε και τοποθετήσαμε με τα μέλη μας δεξαμενές και λεκάνες τις οποίες γεμίζουμε συνεχώς, δυστυχώς όμως ο αριθμός τους επίσης δεν επαρκεί και ήδη ζητήσαμε τη συνδρομή του αντιπεριφερειάρχη Έβρου για την προμήθεια και άλλων. Επίσης σήμερα μεταφέραμε στην περιοχή και «μπάλες» με τριφύλλι για να ταΐσουμε τα άλογα καθώς λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας υπάρχει και έλλειμα ζωοτροφής…», δηλώνει ο κ. Μουσουνάκης τονίζοντας πως παρά την έκφραση ανά διαστήματα του ενδιαφέροντος και της ανησυχίας διαφόρων φορέων και θεσμικών για τις συνθήκες διαβίωσης της πανίδας στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, ο σύλλογος είναι εκείνος που με τα μέλη του καλείται να παρακολουθεί και να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων προκύπτουν.

Αναφορικά με το θέμα της μετατροπής του νερού σε μη πόσιμο ο κ. Μουσουνάκης δηλώνει πως η εισχώρηση του θαλασσινού σε μεγάλος μήκος στον ποταμό Έβρο δεν είναι κάτι πρωτοφανές καθώς συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια επί του τουρκικού εδάφους δημιουργήθηκε φράγμα συγκράτησης των υδάτων, το οποίο αφενός εξυπηρετεί και τους Έλληνες αγρότες γιατί συγκεντρώνεται ικανή ποσότητα νερού για την άρδευση των παρέβριων αγροτικών καλλιεργειών, αφετέρου όμως σε περιόδους ξηρασίας η μειωμένη ροή του ποταμού δημιουργεί τις συνθήκες επικράτησης εξ ολοκλήρου του θαλασσινού νερού, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα με το να μην πέφτει σταγόνα γλυκού νερού γεγονός που σχεδόν έχει εξαφανίσει και το σύνολο των ψαριών του γλυκού νερού. Αυτό (σ.σ. η επανεμφάνιση των ψαριών) θα αποκατασταθεί καθώς με την έναρξη των βροχοπτώσεων από το φθινόπωρο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του φράγματος επί του τουρκικού εδάφους αναμένουμε να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ γλυκού και αλμυρού νερού στο ποτάμι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μουσουνάκης επισημάνει τον βαθμό δυσκολίας αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν το πρόβλημα να διευθετηθεί χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.