Αναρωτιέται κανείς γιατί όλοι εκείνοι οι οποίοι κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση όλων των δομών και των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας δεν μπαίνουν στον κόπο να μας ενημερώσουν πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχει λάβει η Ελλάδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από την Ε.Ε. για να ολοκληρώσει επιτέλους την πολύ παθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την ασθμαίνουσα αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας.

Γιατί ολοι αυτοί δεν κάνουν τον κόπο να μας πουν πόσους εργαζόμενους, ειδικούς επιστήμονες και λοιπό προσωπικό διαθέτουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ), οι οποιες προωθούν την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας. Θα μείνουμε με τις απορίες μας, είναι δεδομένο αυτό.

Για την Ιστορία, να παραθέσουμε μόνον ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία αναφέρεται στο κατατεθειμένο ήδη στη Βουλή νομοσχέδιο του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για την διοικητική και την οργανωτική ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς και την ενιαιοποίηση και τη διαλειτουργικότητα όλων των υφισταμένων φορέων για την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων.

Γράφει η ΠΟΕΔΗΝ, λοιπόν:

«Κατατέθηκε στη Βουλή και ξεκίνησε η διαδικασία ψήφισης του Νομοσχεδίου που καταργεί το υφιστάμενο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ως υπεύθυνο για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες. Μέγα λάθος με σκοπιμότητες!!! Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό».