Ουδέποτε στο παρελθόν κατεγράφησαν τέτοιας έκτασης επεισόδια µεταξύ οπαδών της ίδιας ποδοσφαιρικής οµάδας όπως αυτά που σηµειώθηκαν το απόγευµα το περασµένου Σαββάτου έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, µε αποτέλεσµα να συλληφθούν 78 χούλιγκαν και να προκύψει ότι κάποιοι από αυτούς είναι «κεφαλές» του οργανωµένου εγκλήµατος.

Κινούµενοι αστραπιαία, οι αστυνοµικοί εξάρθρωσαν σε λίγες ώρες τον σκληρό πυρήνα των 17 ποινικών, αναζητώντας ακόµα 28-30 συνεργούς τους, ενώ στις έρευνες στα σπίτια και στις «κρυψώνες» τους βρήκαν πολλά όπλα, σφαίρες, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και µεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

∆εν χρειάζεται να είναι ειδικός κανείς για να καταλάβει ότι ο µεταξύ τους καβγάς δεν σχετίζεται παρά ελάχιστα µε την αθλητική βία, αλλά µε τον έλεγχο της Θύρας 13 ως εφαλτηρίου της πολυσχιδούς δράσης τους, που περιλαµβάνει, σύµφωνα µε τις 30 κακουργηµατικές κατά βάση κατηγορίες, βιασµούς, εκρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, σωµατεµπορίες, εκδουλεύσεις σε καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος κ.λπ.

Οσον αφορά το παρελθόν κάποιων εξ αυτών, ο αρχηγός, επονοµαζόµενος «Αρκούδος», έχει 8 συλλήψεις από το 1996-2021, έχει κατηγορηθεί 2 φορές για συµµετοχή σε εγκληµατικές οργανώσεις, το 2004 και το 2011, έχει µία ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία, εκβιάσεις, αρπαγή και σωµατικές βλάβες.

Οσο, δε, για τους 4 χούλιγκαν υπαρχηγούς, πρόκειται για έναν 32χρονο που έχει τρεις συλλήψεις για παίγνια, όπλα και άλλες παραβάσεις, έναν 36χρονο, που έχει 8 συλλήψεις από το 2009 έως το 2024 για εκρήξεις, κλοπές, ληστείες, φθορές, σωµατικές βλάβες, εκβίαση και ενδοοικογενειακή βία, έναν 30χρονο, που έχει σύλληψη για παράβαση του νόµου περί όπλων, και τον 36χρονο «Ντένις», ο οποίος έχει 6 συλλήψεις, για συµµετοχή σε συµµορία εκβιαστών, ληστεία, σωµατική βλάβη και παράβαση του νόµου περί όπλων. Από τους σηµαντικότερους είναι ένας 46χρονος Ιρανός, µε ανθρωποκτονία το 2011 και κλοπές, και ένας 35χρονος Αλβανός µε 5 διαφορετικά δελτία ταυτοτήτων (σ.σ.: όλα νόµιµα).

Από τον Σεπτέµβριο

Η αστυνοµική έρευνα ξεκίνησε στις 5 Σεπτεµβρίου 2023 µε την έκρηξη χειροβοµβίδας σε πολυκατοικία στην Κυψέλη, όπου διέµεναν δύο αντίπαλοι χούλιγκαν, ο επονοµαζόµενος «Σουβλατζής» και ακόµα ένα άτοµο, που ανήκει σε αντίπαλη εκβιαστική οµάδα, την οποία φέρεται να διευθύνει ο επονοµαζόµενος «Θαµνάκιας». Φυσικοί αυτουργοί ήταν δύο άλλοι χούλιγκαν του ΠΑΟ και ηθικός αυτουργός ο επονοµαζόµενος «Τρίδυµος».

Τέσσερις ηµέρες µετά ακολούθησαν παράλληλες εµπρηστικές επιθέσεις µε διαφορά ενός λεπτού σε ψητοπωλεία ίδιου ιδιοκτήτη σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία και µερικές µέρες µετά ξανά στο ένα από τα καταστήµατα.

Οι αστυνοµικοί προχώρησαν σε ταυτοποίηση των ατόµων, που τέθηκαν υπό παρακολούθηση κι έγινε άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου, µε αποτέλεσµα να διαπιστωθεί ότι δραστηριοποιούνταν στη νύχτα και παρείχαν «προστασία».

Η οργάνωση δρούσε σε Ανω Λιόσια, Αχαρνές, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Αθήνα, Εξάρχεια, Ψυρρή, Γκάζι, Ταύρο, Καλλιθέα, Πατήσια, Νέα Σµύρνη, Λυκόβρυση, Πεντέλη, Νέο Ηράκλειο, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Νέα Ερυθραία, Μαρούσι, Κηφισιά, Γέρακα, Αρτέµιδα, Παιανία, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Πειραιώς, Κορυδαλλό και Ελληνικό. Εισέπρατταν εκβιαστικά από ιδιοκτήτες διάφορα χρηµατικά ποσά σε εβδοµαδιαία ή µηνιαία βάση. Μάλιστα, είχαν χωριστεί σε δύο υποοµάδες και είχαν µοιράσει τις περιοχές, αλλά και τη δραστηριότητα.

Οι δύο οµάδες

Παλαιότερα είχαν συγκρουστεί µεταξύ τους και για την προστασία επιχειρήσεων strip show στη Λ. Συγγρού. Επί έναν µήνα κανόνιζαν ποιος θα κάνει τι, ενώ ορισµένοι άλλαζαν και στρατόπεδο. Οσο για τις αµοιβές, στη δικογραφία περιλαµβάνονται κατηγορούµενοι που έπαιρναν, εκτός από µεροκάµατα, και 1.000 ευρώ µισθό. Η οµάδα αποφάσιζε και οι υπόλοιποι θα έπρεπε να εκτελούν.

∆ιαπιστώθηκε, δε, ότι παρείχαν συστηµατικά υπηρεσίες ασφαλείας σε φυσικά πρόσωπα ως «σωµατοφύλακες», επιλύοντας πολλές φορές προσωπικές διαφορές προσώπων µε απειλή ή χρήση βίας υπέρ του εντολοδόχου τους. Μάλιστα, είχαν διευρύνει τη δράση τους, συµµετέχοντας παράλληλα σε επεισόδια µεταξύ οπαδών οµάδων είτε έναντι αµοιβής είτε µε σκοπό να προξενήσουν «ζηµιά» σε µέλη έτερης εγκληµατικής οργάνωσης που συµµετέχει σε οπαδικά επεισόδια.

Τέλος, δρούσαν και κατά µόνας, προς δικό τους όφελος. Συγκεκριµένα, αρχηγικό µέλος της οργάνωσης µετέφερε σε συνεργείο µοτοσικλέτες που είχαν κλαπεί και είτε τις αποσυναρµολογούσαν για να πουλήσουν ανταλλακτικά είτε αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ έτερο µέλος διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στα πανεπιστήµια, ιδίως στην Πανεπιστηµιούπολη στου Ζωγράφου.


* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής