Η 36χρονη Αρετή από την Αµφιλοχία είπε «όχι» στο δικαίωµα του «κουµπιού πανικού», παρά τις τουλάχιστον δύο καταγεγραµµένες επιθέσεις που δέχτηκε τους τελευταίους µήνες από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Ο 43χρονος Μπάµπης, παρά το γεγονός πως εγκλωβίστηκε από τους γείτονες και τον κουµπάρο του µέσα στο διαµέρισµα της πρώην συντρόφου του, πήδηξε από το µπαλκόνι του πρώτου ορόφου και πυροβόλησε δύο φορές την 36χρονη Αρετή. Εκείνη την ώρα, η άτυχη γυναίκα πάσχιζε να ενηµερώσει τις Αρχές τηλεφωνικά. Ενα απλό περιστατικό κακοποίησης µιας (συνήθως) γυναίκας στο ΒΑΣ (Βιβλίο Αδικηµάτων και Συµβάντων) και στο αστυνοµικό δελτίο ίσως και να απέχει ένα «κουµπί πανικού» από µια γυναικοκτονία. Πλέον, φτάσαµε τις 8 για το 2024. Τόσες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς, δείχνοντας περίτρανα πως, παρά τις παλινωδίες των στελεχών του Τµήµατος των Αγίων Αναργύρων και την τραγική δολοφονία της Κυριακής την Πρωταπριλιά, το ζήτηµα δεν είναι αστυνοµικό, αλλά κοινωνικό.

«Πρέπει πάλι να πείσουµε τις γυναίκες, να έχουµε κατά το δυνατόν περισσότερες καταγγελίες», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 στην αρχή της περασµένης εβδοµάδας και τα στοιχεία που επικαλέστηκε ήταν σοκαριστικά. «Τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 99 περιπτώσεις και έγιναν 66 συλλήψεις, ενώ το τελευταίο 6µηνο έγιναν συνολικά 5.500 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Κάθε βράδυ συλλαµβάνονται 50 έως 60 κακοποιητές. Η Αστυνοµία σώζει ανθρώπινες ζωές», υποστήριξε στον ∆ηµήτρη Τάκη και στη Χριστίνα Κοραή. Είναι σαφές πως ο υπουργός περιγράφει ένα µείγµα πρόληψης και δυστυχώς καταστολής. Μέχρι εκεί µπορεί να φτάσει η Αστυνοµία.

Ενα «panic button» κάθε 65 λεπτά

Η επέκταση του µέτρου του «κουµπιού πανικού» έχει δύο αναγνώσεις, καθώς λαµβάνει διαστάσεις και έχει ολοένα και περισσότερες κατόχους. Η ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε πως κατά την εβδοµάδα από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου οι αστυνοµικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 865 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Αµεσης ∆ράσης και σε 158 γυναίκες-θύµατα χορηγήθηκε η εφαρµογή του «panic button». Σε απλά µαθηµατικά, µιλάµε για 22 εγκαταστάσεις της εφαρµογής την ηµέρα, ήτοι µία εγκατάσταση κάθε 65 λεπτά.

Η αποδοχή του µέτρου είναι µια θετική εξέλιξη, καθώς υποδεικνύει την αναθέρµανση της εµπιστοσύνης στην ΕΛ.ΑΣ. Αλλωστε, η χρήση του κουµπιού είναι απλή και άκρως αποτελεσµατική. Σε κλάσµατα δευτερολέπτου όλα τα απαραίτητα στοιχεία της παθούσας φτάνουν απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αµεσης ∆ράσης. Μαζί και το γεωγραφικό στίγµα, µειώνοντας, έτσι, στο ελάχιστο τον χρόνο απόκρισης των αστυνοµικών του πεδίου. Είναι, όµως, λύση η εντέλει εγκατάσταση «κουµπιού πανικού» στα κινητά κάθε γυναίκας κατοίκου της χώρας; Ο οργανισµός της Πολιτείας που αποκαλείται Αστυνοµία φαίνεται πως κάνει αυτό που είναι ανθρωπίνως δυνατό να κάνει στο σύνολο. Η αντιµετώπιση των ενδοοικογενειακών επεισοδίων, όµως, απαιτεί βαθύτερες κοινωνικές τοµές, για τις οποίες τα Σώµατα Ασφαλείας δεν µπορούν να παίξουν παρά µόνο συµπληρωµατικό ρόλο.

«Κουµπί» και για τους άνδρες

Επικουρικά των παραπάνω λειτουργούν τα πρώτα «κουµπιά πανικού» και στα κινητά ανδρών. Τα πρώτα τέτοια περιστατικά άρχισαν να κάνουν δειλά δειλά την εµφάνισή τους σε τρεις περιπτώσεις στην περιφέρεια και στη Θεσσαλονίκη - το τελευταίο µεταξύ αλλοδαπών τουριστών.

Στη Μύκονο, ένα πρώην ζευγάρι συναντήθηκε, πιθανότατα τυχαία, σε κέντρο διασκέδασης του νησιού. Ξεκίνησε καβγάς και από τις -αναµενόµενααντικρουόµενες εξιστορήσεις προκύπτει ακαθόριστη αλληλουχία επιθέσεων. Ενας 55χρονος και η 43χρονη πρώην σύντροφός του ξεκίνησαν από γροθιές και κλοτσιές φτάνοντας στις απειλές µε σπασµένα µπουκάλια, µε κουζινοµάχαιρο και εντέλει µε την παύση των εχθροπραξιών να δηλώνεται έπειτα µε χτύπηµα µε τηγάνι στο κεφάλι της γυναίκας. Και εκεί η Αστυνοµία αναγκάστηκε να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, σχηµατίζοντας δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος και των δύο. Μόνο ο 55χρονος, όµως, έλαβε την εφαρµογή του « panic button».

Αντίστοιχη εικόνα στο Ηράκλειο, όπου ένας 48χρονος κατέφυγε στην Αστυνοµία όταν οι καβγάδες µε την 38χρονη πρώην σύντροφό του ξέφυγαν από τον έλεγχο. Οπως ανέφερε, εδώ και εβδοµάδες αντιµετώπιζε ένταση και επιθέσεις. Ο 48χρονος την κατήγγειλε για απειλή, εξύβριση, απλή σωµατική βλάβη και αποδέχτηκε την εγκατάσταση του «panic button». Πιο ακραία είναι η περίπτωση δύο Ρουµάνων τουριστών, εκ των οποίων ο άντρας, παρά τη βραχύχρονη παρουσία τους στη χώρα, έλαβε το «κουµπί πανικού».

Αυτό προέκυψε έπειτα από ένα επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη, όπου η 45χρονη σύντροφός του πήρε ένα µαχαίρι έπειτα από διαπληκτισµό και µαχαίρωσε τον σύντροφό της, ενώ στη συνέχεια τον δάγκωσε στον λαιµό. Ο σύντροφός της την κλείδωσε στο διαµέρισµα Airbnb που είχαν νοικιάσει και βγήκε στον δρόµο ηµίγυµνος, ζητώντας βοήθεια. Ενας οδηγός ταξί τον µετέφερε στο Αστυνοµικό Τµήµα Λευκού Πύργου για τα περαιτέρω, πριν καταλήξει στο νοσοκοµείο για την απαραίτητη φροντίδα. Αναµφίβολα, η περαιτέρω παρακίνηση του γυναικείου πληθυσµού προς την επίσηµη καταγγελία στις Αρχές είναι το βασικό ζητούµενο. Η διαφοροποίηση όµως των φύλων στη θέση του θύτη και του θύµατος υποδεικνύει πως η επιδηµία της ενδοοικογενειακής βίας καλά κρατεί.