Λύση ακόμη και την ύστατη στιγμή ζητούν οι ζηλωτές μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, μετά την τελική απόφαση δικαστηρίου για την παραχώρηση του κονακίου από τους μοναχούς της παλαιάς αδελφότητας στα μέλη της νέας αδελφότητας.

Αυτό επισημαίνουν στην «Απογευματινή» μέλη της παλαιάς αδελφότητας, μετά τη χθεσινή εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, κατά την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- εκδόθηκε απαντητικό έγγραφο στο αίτημα της Αστυνομίας που ζητά παροχή χώρου διαμονής για την επέμβαση στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου. Μάλιστα κάνουν έκκληση μέσω της «Απογευματινή» στην πατερική αγάπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε να βρεθεί μια λύση χωρίς βία.

Στο έγγραφο, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πως ζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. να επανέλθει με νεότερο έγγραφο αίτημα, στο οποίο να καταγράφονται συγκεκριμένα αιτήματα, όπως πόσες και ποιες ημέρες σκοπεύουν να μεταβούν εκεί αστυνομικοί, πόσοι θα είναι, τι είδους συνδρομή χρειάζεται η Αστυνομία από την Ιερά Κοινότητα και φυσικά για ποιο συγκεκριμένο λόγο. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά απόλυτη πλειοψηφία. Μειοψήφησαν η νέα αδελφότητα Μονής Εσφιγμένου και δύο ακόμη μονές από τις 20 συνολικά.

*Διαβάστε ακόμα: Μονή Εσφιγμένου: Σε ετοιμότητα οι μοναχοί για πιθανή "έφοδο" της ΕΛΑΣ με στόχο να γίνουν εξώσεις

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2w96rfjkmyh)

Μονή Εσφιγμένου: «Πιστεύουμε στην αγάπη που θα δώσει λύση χωρίς βία»

Μέλη της Ιεράς Κοινότητας ανέφεραν στην εφημερίδα πως «με την απόφαση υπερασπίζεται τελικά το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους. Υπάρχουν ιεροί κανόνες, ιερατική ζωή. Τα θέματα που τυχόν υπάρχουν πρέπει να λύνονται με εσωτερικές διαδικασίες και όχι εξωγενείς παράγοντες». «Έχουμε ακόμη πίστη στην πατερική αγάπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το αναγνωρίζουμε απόλυτα και πιστεύουμε στην αγάπη που στην ύστατη στιγμή θα δώσει μια λύση στην ιερά γη του Αγίου Όρους, χωρίς βία», δηλώνει στην «Απογευματινή» η ηγεσία της παλαιάς αδελφότητας. Αυτό πάντως που επεσήμαναν μέλη της παλαιάς αδελφότητας του κονακίου Εσφιγμένου είναι πως «η ιερά μονή είναι το σπίτι μας, ο τόπος μετάνοιας. Από αυτό το μέρος δεν θα μας βγάλει κανείς».

Η κρίση στη Μονή Εσφιγμένου κρατά από το 1972 και ήδη δύο φορές έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια. Συγκεκριμένα, το 2006, έπειτα από έντονο διαπληκτισμό μεταξύ των μελών της νέας και της παλαιάς αδελφότητας, τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι μοναχοί, ενώ το καλοκαίρι του 2013, τη στιγμή που δικαστικοί επιμελητές και αστυνομικοί έφτασαν έξω από την πύλη της μονής, για να σπάσουν την πόρτα με σκαπτικό μηχάνημα και να εκτελέσουν δικαστική απόφαση, δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ. Κατά τα επεισόδια, τραυματίστηκε ελαφρά ένας μοναχός. Όλοι ευελπιστούν πως αυτή τη φορά η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα θα επικρατήσουν και θα αποφευχθεί ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Απογευματινής», εάν δεν βρεθεί λύση σε επίπεδο διαλόγου, ώστε να απομακρυνθούν οι 118 μοναχοί που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Μονής Εσφιγμένου, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει σκέψη για διάθεση δύναμης άνω των 70 ατόμων, μαζί με οχήματα τύπου τζιπ, καθώς και ειδικό μηχάνημα για την καταστροφή της κεντρικής πόρτας της Μονής. «Πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου και εν συνεχεία θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις», επιμένουν πηγές του υπουργείου.