Την έκδοση του 54χρονου Ali Yesildag στην Τουρκία αποφάσισε το Δ´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει και ο Αρειος Πάγος επικυρώνοντας σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης.

Ο 54χρονος είχε προκαλέσει σάλο στην Τουρκία όταν κατήγγειλε δημόσια τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά μέσω οκτώ βίντεο στο YouTube.

Ο Ali Yesildag εντοπίστηκε τον Νοέμβριο 2023, από Έλληνες συνοριοφύλακες, σε αγροτική περιοχή των Φερών, να έχει περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη συνέχεια, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του προκειμένου να εκτελεσθεί δικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του.

Ο 54χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 1.665 ημέρων (45,6 χρόνια) και κατά συγχώνευση 19 χρόνια και 23 μήνες, για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, αρπαγή σε κατοικία ή σε κατάστημα, τραυματίζοντας με όπλο, συνεργασία με πολλά άλλα άτομα για την αγορά μεταφορά ή κατοχή όπλων και σφαιρών χωρίς άδεια και της αρπαγής με όπλο σε νυκτερινές ώρες με άλλα άτομα.

Ο Ali Yesildag προσπάθησε να «μπλοκάρει» την έκδοση του, υποστηρίζοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστεί και άλλες ποινικές διώξεις στη χώρα του, καθώς στο παρελθόν είχε προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και στη συνέχεια τον κατήγγειλε για οικονομικά σκάνδαλα.

Τελικά, το Συμβούλιο της Επικράτειας, το οποίο απέρριψε ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς του 54χρονου και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για έκδοσή του στην Τουρκία.