Καμπανάκι για ισχυρό σεισμό στα Δωδεκάνησα κρούει γνωστός Ολλανδός ερευνητής ο οποίος είχε προβλέψει πέρυσι τον ισχυρό σεισμό στη Νοτιοανατολική Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους.

*Διαβάστε ακόμα: Σεισμός στα Χανιά: "Καμπανάκι" Παπαδόπουλου - "Έγινε στο ίδιο σημείο με τη μεγαλύτερη δόνηση ως τώρα στη Μεσόγειο"

Ο Φρανκ Χούγκερμπετς που δεν είναι σεισμολόγος αλλά ερευνητής από το ολλανδικό ινστιτούτο Solar System Geometry Survey, με δύο αναρτήσεις του χθες προειδοποίησε πως εκτιμά ότι θα συμβεί μεγάλος σεισμός: «Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», ανέφερε στην πρώτη του ανάρτηση ο Ολλανδός ερευνητής.



«Να είστε προσεκτικοί. Ένας ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή είναι πιθανός», έγραψε στη δεύτερη ανάρτησή του, μετά τη δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα παράλια της Τουρκίας, δημιουργώντας και πάλι κλίμα φόβου, με δεδομένο πως είναι ο άνθρωπος που δύο ημέρες πριν από τον φονικό σεισμό, πέρυσι, στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ είχε προχωρήσει σε ανάρτηση αναφέροντας πως «αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (ΝότιαΚεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος)».





Ο συγκεκριμένος Ολλανδός ερευνητής θεωρείται από τους αμφιλεγόμενους, μιας και οι έρευνές του δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στην κίνηση των πλανητών. Μάλιστα, όπως και στην περίπτωση της ενημέρωσης για τον επικείμενο σεισμό στα Δωδεκάνησα χρησιμοποιεί και δεδομένα για το πότε συνέβη τελευταία φορά ένας σεισμός, εάν μια περιοχή είναι σεισμογενής και άλλα γενικής φύσεως δημοσιευμένα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός επιστήμονας και άλλες φορές στο παρελθόν είχε αναφερθεί στο σεισμικό προφίλ της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τον περασμένο Οκτώβριο στην περιοχή της Κρήτης, χωρίς ωστόσο να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μεγάλης σεισμικής δόνησης.