Πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Europol, με τη συμμετοχή αστυνομικών Αρχών από 18 χώρες, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης «Empact».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο 3.123 ερευνών συνελήφθησαν 264 άτομα και κατασχέθηκαν 3.886.098 απομιμητικά προϊόντα συνολικής αξίας 120.847.062 ευρώ, ενώ στη χώρα μας συνελήφθησαν 33 άτομα και κατασχέθηκαν 1.600.789 απομιμητικά προϊόντα, σύμφωνα με την αποτίμηση της ΕΛΑΣ για την επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμα: Προειδοποίηση Europol: Μάστιγα η παιδική πορνογραφία με Τεχνητή Νοημοσύνη - Πρόβλημα στην ταυτοποίηση των δραστών

Όπως προέκυψε, τα απομιμητικά προϊόντα προέρχονταν κυρίως από την Τουρκία και την Κίνα, διακινούνταν μέσω διαδικτυακών πωλήσεων (ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου, διαδικτυακές εφαρμογές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακές μέθοδοι πληρωμής), ενώ η πλειονότητα των κατασχεθέντων προϊόντων αφορά αθλητικά ενδύματα, υποδήματα και τσάντες.

Η εν λόγω επιχειρησιακή δράση με την κωδική ονομασία «Fake Star ΙΙ» έλαβε χώρα το διάστημα 10 Απριλίου-30 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ υλοποιείται από το 2022 από την Ισπανία (Policia Nacional) και την Ελληνική Αστυνομία, υπό τον συντονισμό της Europol, στο πλαίσιο της προτεραιότητας «Empact».

fake-star-el_page-0002-1024x724


Συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 18 χώρες

Συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 18 χώρες (Βέλγιο, Τσεχία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αλβανία, Γεωργία, Σερβία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), καθώς και διάφοροι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα EMPACT στα οποία συμμετέχει η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση ποικίλων μορφών εγκληματικότητας υπάρχουν στο: https://www.astynomia.gr/elliniki-symmetochi-stis-porteraiotites-empact-2022-2025/.