Θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη της διαδικασίας κατασκευής 702 διαμερισμάτων που θα παραχωρηθούν σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και νησιά με υψηλό κόστος ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών.

Οι περιοχές που περιλαμβάνει το Οικιστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Πρόκειται για το Οικιστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιών του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος). Η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ, ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχοντας προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα δεν θα καλύψει μόνο τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το 15% των νέων κατοικιών θα διατίθεται σε καθηγητές-δασκάλους και ιατρούς-νοσηλευτές του ΕΣΥ, στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Συστήνεται νέα Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Στόχος του Οικιστικού Προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι, με τα 242 διαμερίσματα που ήδη κατασκευάζονται, να έχουν παραδοθεί εντός του 2026 συνολικά 944 κατοικίες σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων, που μετακινούνται ανά την επικράτεια για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Εξάλλου, από τις 18 Απριλίου 2024 ο κ. Δένδιας εγκαινίασε συμβολικά τη θεμελίωση του νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων στην Ορεστιάδα. Το πρόγραμμα, όπως είχε πει στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει κοινωνικό αποτύπωμα και στόχος είναι σε βάθος δεκαετίας να έχουν κατασκευαστεί χιλιάδες κατοικίες.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»