Πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις χαμηλόβαθμες, με μικρές ή μεγαλύτερες αυξομειώσεις, καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Βάσεις 2024: Τα συγκριτικά στοιχεία

Συνολικά, εισάγονται στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα τη βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγομένου σε κάθε τμήμα ή σχολή και για κάθε κατηγορία δόθηκαν επίσης συγκριτικά στοιχεία για τα έτη 2024 και 2023 για τις κατηγορίες υποψηφίων, όπου οι βάσεις εισαγωγής είναι αναλογικά συγκρίσιμες μεταξύ των δύο ετών, καθώς και τα στατιστικά προτιμήσεων τόσο των υποψηφίων όσο και των επιτυχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2024.

Τα συγχαρητήρια Πιερρακάκη

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, συνεχάρη όσες και όσους είδαν τους κόπους ετών να ανταμείβονται πετυχαίνοντας τους στόχους τους και τόνισε: «Έχετε κάθε λόγο σήμερα να χαμογελάτε, μαζί με τους καθηγητές και τους φίλους που διανύσατε αυτή τη διαδρομή, αλλά και με τις οικογένειές σας που με θυσίες στήριξαν αυτή σας την προσπάθεια. Η υποστήριξη της ακαδημαϊκής σας -πλέον- διαδρομής μέσω της ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου είναι για εμάς προτεραιότητα».

Έκανε ξεχωριστή αναφορά για τους υποψηφίους που, μέσα από το παράλληλο μηχανογραφικό, ξεκινούν την πορεία τους στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, επισημαίνοντας ότι η επιλογή τους αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του υπουργείου για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ απευθύνθηκε και στα παιδιά που σήμερα δεν είδαν δίπλα στο όνομά τους τη σχολή ή το τμήμα που θα επιθυμούσαν, σημειώνοντας ότι «οι ευκαιρίες θα είναι πολλές και είναι πάντα στο χέρι σας να τις αξιοποιήσετε».

Διαβάστε ακόμα: Η ανάλυση των Βάσεων 2024: Οι σχολές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες βάσεις - Ποιοι περνούν με λιγότερα από... 10.000 μόρια

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση https:// results.it.minedu.gov.gr/ και να πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, καθώς και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο), ώστε να δουν το τμήμα ή τη σχολή στα οποία εισάγονται. Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2024 είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του gov.gr είτε με γραπτό μήνυμα SMS, είτε επισκεπτόμενοι το λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν. Ήδη, όσοι είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, λαμβάνουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο τμήμα επιτυχίας με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στα τμήματα των πανεπιστημίων. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές. Εξάλλου, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografikodiek.it.minedu.gov.gr) με τους κωδικούς των Πανελλαδικών Εξετάσεων και να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα. Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σύνδεσμος για τη λίστα με τους επιτυχόντες, η οποία περιέχει μόνο τον κωδικό εξετάσεων κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Οι κορυφαίες επιλογές και οι πιο... προσιτές

Οι 10 σχολές με τα περισσότερα μόρια κατά σειρά είναι:

  • Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Αθήνα) 19.335
  • Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Θεσσαλονίκη) 18.895
  • Ιατρικής (Αθήνα) 18.775
  • Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Πάτρα) 18.554
  • Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη) 18.550
  • Ιατρικής (Θεσσαλονίκη) 18.550
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Αθήνα) 18.490
  • Ιατρικής (Πάτρα) 18.460
  • Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής 18.435
  • Ναυτιλιακών Σπουδών (Πειραιάς) 18.320

Οι 10 σχολές με τα λιγότερα μόρια είναι:

  • Σχολή Πυροσβεστών (μόνο για πολίτες) 5.600
  • Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (Άμφισσα) 6.860
  • Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Γρεβενά) 7.415
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη) 7.550
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα) 7.570
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος) 7.830
  • Γεωγραφίας (Μυτιλήνη) 7.870
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Καβάλα)
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη) 7.970
  • Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) 8.090.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2z5jmzv16ex)
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»