Στη σύλληψη ενός 44χρονου Σύρου, ως επικεφαλής κυκλώματος που διακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στη Ρόδο, προέβησαν – μετά από μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ και του Λιμενικού Σώματος – οι αρχές.

Ο 44χρονος εντοπίστηκε χθες τα ξημερώματα σε βίλα, όπου διέμενε με τον 16χρονο γιο του και φερόμενο ως υπαρχηγό του κυκλώματος, ενώ βρέθηκαν και δύο χώροι, στους οποίους έκρυβαν τους παράτυπους μετανάστες που διακινούσαν.

Πώς δρούσε ο 44χρονος με τον γιο του

Εκτιμάται, σύμφωνα με την “Καθημερινή” ότι το 60% των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου την τελευταία διετία, διακινήθηκαν από το κύκλωμα που ελέγχει ο Σύρος, με την κωδική ονομασία «Abu Hamza».

Η διακίνηση των μεταναστών γινόταν με ταχύπλοα σκάφη και το τίμημα που πλήρωναν για τη μεταφορά τους κυμαινόταν από 4.500 – 5.000 ευρώ.

Από την έρευνα, που διήρκησε ένα μήνα, προέκυψε ότι ο Σύρος δουλέμπορος κατέγραφε τις κινήσεις των πλωτών του Λιμενικού και ενημέρωνε τους συνεργούς του στα απέναντι τουρκικά παράλια, υποδεικνύοντάς τους πού και πότε να αποβιβάσουν τους μετανάστες.

Ο «Abu Hamza» αποτελούσε στόχο της ΕΥΠ και του Λιμενικού τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε θεωρηθεί υπαίτιος για θανατηφόρο ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου.

Η έρευνα για τη δράση του κυκλώματος συνεχίζεται και υπάρχουν πληροφορίες για αρκετές προσαγωγές.