Μεγαλύτερο επίδοµα παιδιού θα δουν οι ευάλωτες οικογένειες, µιας και οι αιτήσεις που θα κατατεθούν από την ερχόµενη Τετάρτη, οπότε ανοίγει η πλατφόρµα στον ΟΠΕΚΑ, θα συµπεριλάβουν τα νέα φορολογητέα ποσά. Το επίδοµα κινείται σε ετήσια βάση από 336 έως 1.680 ευρώ και µε τον επανυπολογισµό των εισοδηµάτων όσοι, π.χ., έχουν αύξηση στα έσοδά τους το 2023 θα λάβουν µικρότερη δόση και αντιστρόφως.

Τα κριτήρια

Το επίδοµα διαµορφώνεται βάσει οικονοµικών και εκπαιδευτικών κριτηρίων, µε το ποσό να κυµαίνεται από 28 έως 70 ευρώ για κάθε παιδί, ανάλογα µε την κατηγορία στην οποία ανήκει η οικογένεια. Για το τρίτο και κάθε επόµενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ. Η αίτηση για το επίδοµα πραγµατοποιείται µέσω ειδικής πλατφόρµας της Η∆ΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ, µε το τελικό ποσό να υπολογίζεται µε βάση τον αριθµό των εξαρτώµενων τέκνων και το συνολικό οικογενειακό εισόδηµα. Η ηλεκτρονική πλατφόρµα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει µέσω εκτεταµένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων µε διαθέσιµες βάσεις δεδοµένων άλλων φορέων και υπηρεσιών τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούµενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης. Για να χορηγηθεί το επίδοµα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισηµαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται µη υποβληθείσα και δεν λαµβάνεται υπόψη.

Για τη διευκόλυνση στην υποβολή της αίτησης Α21 ο ΟΠΕΚΑ επισηµαίνει τα ακόλουθα:

- Οι ΑΜΚΑ όλων των µελών της οικογένειας που καταχωρίζονται στην αίτηση υπεύθυνη δήλωση (Α21) πρέπει να είναι έγκυροι.

- Οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών σχολών ∆ηµοσίου πρέπει να έχουν ακαδηµαϊκές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ.

- Οι φοιτητές που µεταγράφηκαν εντός του τρέχοντος έτους πρέπει να έχουν επιπλέον διαθέσιµο τον αριθµό της ακαδηµαϊκής ταυτότητας που είχαν πριν από τη µεταγραφή τους. Σε περίπτωση που αυτός δεν είναι διαθέσιµος καλούνται να επισυνάψουν ηλεκτρονικά στο Α21 βεβαίωση πρώτης εγγραφής.

- Οι αλλοδαποί πολίτες ή οµογενείς που διαθέτουν Ειδικό ∆ελτίο Ταυτότητας Οµογενούς πρέπει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης Α21 να έχουν σε ισχύ άδειες διαµονής στην Ελλάδα. Αν οι άδειες διαµονής δεν διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, θα τους ζητηθεί να τις επισυνάψουν ηλεκτρονικά.

- Για τα εξαρτώµενα τέκνα που π.χ. το έτος 2024 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2005) και είναι µαθητές της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (γυµνάσια, λύκεια, ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κ.λπ.), οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρίζουν στα σχετικά πεδία της αίτησης τον αριθµό µητρώου µαθητή, καθώς και τον αριθµό µητρώου του σχολείου στο οποίο φοιτά. Στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία δεν διασταυρώνονται ως προς την ακρίβειά τους, θα τους ζητηθεί η ηλεκτρονική επισύναψη πρόσφατης (έκδοση εντός του 2024) βεβαίωσης σπουδών στην αίτηση Α21.

Παραδείγματα

- Μονογονεϊκές οικογένειες µε 1 παιδί και ετήσιο εισόδηµα 9.000 €: Η οικογένεια εντάσσεται στην Α΄ εισοδηµατική κλίµακα και θα λάβει 70 € τον µήνα.

- Μονογονεϊκές οικογένειες µε 2 παιδιά και ετήσιο εισόδηµα 10.500 €: Η οικογένεια εντάσσεται στην Α΄ εισοδηµατική κλίµακα και θα λάβει 140 € τον µήνα.

- Οικογένεια µε 2 γονείς και 1 παιδί, µε ετήσιο εισόδηµα 26.000 €: Η οικογένεια εντάσσεται στη Γ΄ εισοδηµατική κλίµακα και θα λάβει 28 € επίδοµα τον µήνα.  Οικογένεια µε 2 γονείς και 2 παιδιά, µε ετήσιο εισόδηµα 18.800 €: Η οικογένεια εντάσσεται στη Β΄ εισοδηµατική κλίµακα και θα λάβει 84 € επίδοµα τον µήνα.

- Οικογένεια µε 2 γονείς και 3 παιδιά µε ετήσιο εισόδηµα 13.000 €: Η κλίµακα ισοδυναµίας της οικογένειας είναι: 1+0,5+0,25+0,25+0,25 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναµο εισόδηµα είναι: 13.000 €/2,25 = 5.777 €. Άρα, η οικογένεια εντάσσεται στην Α΄ εισοδηµατική κλίµακα και θα λάβει 280 € τον µήνα.

- Οικογένεια µε 2 γονείς και 2 παιδιά µε ετήσιο εισόδηµα 12.000 €: Η οικογένεια εντάσσεται στην Α΄ εισοδηµατική κλίµακα και θα λάβει 140 € τον µήνα.

- Οικογένεια µε 2 γονείς και 4 παιδιά µε ετήσιο εισόδηµα 14.500 €: Η οικογένεια εντάσσεται στην Α΄ εισοδηµατική κλίµακα και θα λάβει 420 € τον µήνα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή