Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν οι διασώστες στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 26 Ιουλίου 2024, στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στο ύψος της Ελαίας Μεσσηνίας. Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος είναι τέσσερις νεκροί και ένας 19χρονος που δίνει μάχη για τη ζωή του.

Μεταξύ των νεκρών είναι ένα βρέφος, ένα κορίτσι 12 ετών και δύο άνδρες. Ο 19χρονος, που βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Αρχικά είχε διασωληνωθεί και μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στην Καλαμάτα, αλλά λόγω των σοβαρών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, διακομίστηκε άμεσα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Το δυστύχημα συνέβη όταν ένα φορτηγό εξετράπη της πορείας του, ανατράπηκε και παρέσυρε τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα. Οι διασώστες που έφτασαν στον τόπο του συμβάντος βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σκηνικό απόλυτης τραγωδίας, καθώς οι εικόνες των θυμάτων και των κατεστραμμένων οχημάτων ήταν σοκαριστικές.

Από το πρώτο αυτοκίνητο ανασύρθηκε νεκρή η 12χρονη κοπέλα καθώς κι ένας άνδρας 44 ετών, από τα Καλύβια της Ήλιδας. Σοβαρά τραυματίας ανασύρθηκε ο 19 συνοδηγός του οχήματος, αδερφός και γιος των θύματος, και ελαφρά τραυματίας η μία γυναίκα 66 ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η οικογένεια από το χωριό της Αμαλιάδας, επέστρεφε από την Καλαμάτα όπου είχαν πάει για τον ορκωμοσία του 19χρονου αγοριού στο στρατόπεδο της πόλης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πατέρας, που ανασύρθηκε νεκρός, υπηρετούσε κι αυτός στο στρατό, σε μονάδα της Ρόδου.

kiparissia-troxaio__5_

Το σκηνικό θύμιζε εμπόλεμη ζώνη

Οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας που θύμιζε… εμπόλεμη ζώνη, συγκλόνιζε τους πάντες. Αμέσως μετά τη σφοδρότατη σύγκρουση, τα οχήματα μετατράπηκαν σε… άμορφη μάζα σιδερικών. Για τουλάχιστον δυόμιση ώρες οι πυροσβέστες και οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν όλα τα άτομα από τα οχήματα.

Ο Πύραρχος Αθανάσιος Κατσαφάδος, περιέγραψε όσα σοκαριστικά αντίκρισαν… «Απεγκλωβίσαμε συνολικά έξι άτομα. Τα τέσσερα νεκρά. Υπήρχαν και πέντε ακόμα τραυματισμένοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία».

Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της νταλίκας που είχε κατεύθυνση προς την Κυπαρισσία, έχασε τον έλεγχο του βαρέως οχήματος, με αποτέλεσμα οι δεξιοί τροχοί να βγουν εκτός δρόμου, στο πρανές. Στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα στο δρόμο, έστριβε αριστερά το τιμόνι, με τον τράκτορα να περνά στο αντίθετο ρεύμα, να παρασύρει το πρώτο όχημα, να “διπλώνει” στη μέση και να… “εγκλωβίζει” κι ένα δεύτερο όχημα.

Στο τροχαίο ενεπλάκη και ένα ακόμα αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου κατάφερε να σωθεί σαν από θαύμα. Κατάφερε να βγάλει το όχημα του εκτός δρόμου, εξετράπη της πορεία του, όμως, αυτός και οι συνεπιβάτες του, είναι ζωντανοί. Η περιγραφή του, σοκάρει. «Κοιτούσαμε να δούμε αν είμαστε εντάξει, αν είμαστε ζωντανοί. Είδαμε το πρώτο αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου που ήταν καρφωμένο, το δεύτερο αυτοκίνητο ήταν κάτω από τη νταλίκα, πέρασε μια ώρα να καταλάβουμε ότι υπήρχε και δεύτερο αυτοκίνητο εκεί. Ήταν καλυμμένο με την νταλίκα».

Δεν αναγνωρίζονταν οι σωροί

Ενδεικτικό της τραγικότητας του συμβάντος είναι το γεγονός πως με δυσκολία κανείς, μπορούσε να αναγνωρίσει τις σορούς που μία-μία μεταφέρονταν από τα συντρίμμια στα ασθενοφόρα, όπως και με την κατάσταση των πολυτραυματιών που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, σε Κυπαρισσία, Καλαμάτα και Πάτρα.

Πολλές ώρες μετά άρχισε να ξετυλίγεται το… κουβάρι της αναγνώρισής τους και της… άχαρης διαδικασίας της ειδοποίησης των δικών τους ανθρώπων, που δεν πίστευαν στα αυτιά τους για την ασύλληπτη τραγωδία, με θύματα τους συγγενείς τους.