Σηµαντική πτώση στις υψηλόβαθµες σχολές, Ιατρικές, Νοµικές και Πολυτεχνικές, αλλά και στις Στρατιωτικές, στις οποίες µένουν και κενές θέσεις, καθώς και άνοδο στις χαµηλόβαθµες σχολές, κυρίως τµηµάτων της περιφέρειας, κατέδειξαν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήµια, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας την περασµένη Πέµπτη - σηµειωτέον, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Στην «ταυτότητα» των φετινών αποτελεσµάτων αναγράφεται ότι υπάρχει αύξηση µορίων στο 38% των τµηµάτων, ενώ στο 62% των τµηµάτων η πορεία είναι πτωτική.

 Συνολικά, εισάγονται στα πανεπιστήµια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδηµίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνοµικές Σχολές και στις Ακαδηµίες της Πυροσβεστικής, του Εµπορικού Ναυτικού και του Λιµενικού Σώµατος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠ.ΑΛ., ενώ συµµετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 74.847 υποψήφιοι από ΓΕΛ και 15.569 υποψήφιοι από ΕΠ.ΑΛ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από τα 19.000 µόρια βρέθηκαν οι Ιατρικές. Απώλειες σηµειώθηκαν σε Οικονοµικές Σχολές και Τµήµατα Πληροφορικής, ενώ οι Νοµικές κατέγραψαν απώλειες έως και 325 µόρια. Θεαµατική ήταν η πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές, µε έως και 600 µόρια σε τµήµατα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Παραδείγματα

Μεγάλη πτώση των βάσεων σηµειώθηκε στις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες είχαν και κενές θέσεις, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα πτώσης κατά 3.140 µόρια στη Σχολή Ευελπίδων - Σώµατα.

Στην κατηγορία ΓΕΛ (Οπλα) προβλέπονταν 307 θέσεις και εισήχθησαν 77, αφήνοντας 230 θέσεις κενές, ενώ 60 θέσεις µένουν κενές στη ΣΜΥΑ, στην κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης. Επίσης, πτωτική πορεία ακολούθησαν οι Αστυνοµικές Σχολές, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τη Σχολή Αξιωµατικών Ελληνικής Αστυνοµίας, που έπεσε κατά 570 µόρια, µε τη βάση να διαµορφώνεται στα 17.500.

Τη χαµηλότερη βάση εφέτος είχε το Τµήµα Περιφερειακής και Οικονοµικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών στην Αµφισσα, µε 6.860 µόρια, ενώ η πιο υψηλόβαθµη σχολή ήταν η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, µε βάση εισαγωγής τα 19.335 και ειδικό µάθηµα, ενώ αµέσως µετά η πιο υψηλόβαθµη χωρίς ειδικό µάθηµα ήταν η Ιατρική Αθηνών, µε 18.775 µόρια, η οποία «έπεσε» από το βάθρο των 19.000 µορίων.

Τη µεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, µε βάση εισαγωγής 14.310 (αύξηση κατά 4.500 µόρια), και ακολούθησε το Τµήµα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, µε βάση εισαγωγής 15.250 µόρια (αύξηση κατά 3.460 µόρια).

Τη µεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Σχολή Μονίµων Υπαξιωµατικών Αεροπορίας, µε βάση εισαγωγής τα 13.155 µόρια και µείωση κατά 3.160 µόρια. Ακολούθησε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώµατα), µε βάση εισαγωγής 12.415 µόρια και πτώση κατά 3.140 µόρια. Σε ό,τι αφορά τις περιζήτητες σχολές του 1ου επιστηµονικού πεδίου, οι Νοµικές κατέγραψαν πτώση από 100 µόρια στη Νοµική Αθηνών έως 325 µόρια στη Νοµική Κοµοτηνής.

 Η Νοµική Θεσσαλονίκης έπεσε κατά 300 µόρια και έφθασε τα 17.340. Πτώση κατέγραψαν και τα Τµήµατα Ψυχολογίας, από 180 έως 250 µόρια, µε εξαίρεση το Τµήµα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη, που σηµείωσε πτώση 610 µορίων. Αυξητικές τάσεις σηµειώθηκαν σε Παιδαγωγικά Τµήµατα και χαµηλόβαθµες Φιλοσοφικές Σχολές.

Στο 2ο επιστηµονικό πεδίο πτωτική πορεία ακολούθησαν οι βάσεις στις περισσότερες Πολυτεχνικές Σχολές, κυρίως σε κεντρικά τµήµατα, που «έπεσαν» ακόµα και 700 µόρια. Το περιζήτητο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ είχε πτώση 330 µορίων, ενώ το Τµήµα Χηµικών Μηχανικών στο ΕΜΠ «έπεσε» κατά 645 µόρια. Μεγάλη άνοδο είχαν Τµήµατα Μηχανικών, όπως η σχολή Ναυπηγών Μηχανικών στο ΠΑ∆Α, που «ανέβηκε» κατά 1.595 µόρια, φθάνοντας τα 11.395, ύστερα από την αντιστοιχία τµηµάτων µε Πολυτεχνικές σχολές. Αντίθετα, τµήµατα στην περιφέρεια, πιο χαµηλόβαθµα, όπως αυτά των γεωπονικών σχολών, είχαν ανοδική τάση των βάσεων, ενώ το Τµήµα Πληροφορικής στην Καστοριά σηµείωσε άνοδο 1.280 µορίων. Στο 3ο επιστηµονικό πεδίο των δηµοφιλών Ιατρικών σηµειώθηκε πτώση από τα 19.000 µόρια, καθώς η Ιατρική Αθήνας «έπεσε» στα 18.775 µόρια, χάνοντας 225 µόρια σε σχέση µε πέρυσι, ενώ η Ιατρική στο ΑΠΘ άγγιξε τα 18.550 µόρια.

Πτώση µορίων είχαν σχολές όπως η Φαρµακευτική στην Αθήνα, κατά 210 µόρια, ενώ η Φαρµακευτική του ΑΠΘ «έπεσε» 300 µόρια. Αντίθετα, τµήµατα στην περιφέρεια νοσηλευτικών και άλλων παραϊατρικών σχολών, κατέγραψαν ανοδική πορεία. Αυξοµειώσεις σηµειώθηκαν στις σχολές του 4ου επιστηµονικού πεδίου.

Απώλειες από 100 µόρια έως και περισσότερα από 800 σηµειώθηκαν σε σχολές του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς. Ενδεικτικό είναι το παράδειγµα στο περιζήτητο Tµήµα ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας, που «έχασε» 175 µόρια, µε βάση εισαγωγής τα 18.175 µόρια, ενώ το Tµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο Πειραιά έχασε 765 µόρια, µε βάση εισαγωγής τα 16.795 µόρια. Πτώση 550 µορίων είχε και το Tµήµα Οικονοµικής Επιστήµης στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Οι Σχολές Πληροφορικής ακολούθησαν την πορεία «ασανσέρ», καθώς «έπεσαν» στα κεντρικά πανεπιστήµια και «ανέβηκαν» στα περιφερειακά, όπως στο Πληροφορικής Καβάλας του ΑΠΘ, όπου η βάση αυξήθηκε κατά 777 µόρια. Το Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας στη Λαµία κατέγραψε πτώση 1.425 µορίων. Κατά 955 µόρια «ανέβηκε» και το Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Καστοριάς στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ