Η ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και η σημαντική πτώση που κατέγραψαν οι υψηλόβαθμες σχολές, σε συνδυασμό με την άνοδο που σημείωσαν πιο χαμηλόβαθμα τμήματα, δείχνουν ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων γύρισαν την πλάτη σε επιλογές όπως οι στρατιωτικές και «καθηγητικές» σχολές, π.χ. Φιλολογία και Φυσική, αλλά, έστω και σε μικρότερο βαθμό, και σε ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές. Την ίδια ώρα, οι μαθητές φαίνεται πως στράφηκαν σε σχολές της περιφέρειας με αντικείμενα που τα πτυχία τους οδηγούν άμεσα σε απορρόφηση από την αγορά εργασίας, όπως Νοσηλευτική, Πληροφορική, Παιδαγωγικό, μηχανικών περιφερειακών ΑΕΙ, καθώς και σε μουσικές σπουδές.

Συνολικά σημειώθηκε πτώση όλων των δημοφιλών σχολών, ενώ, αντίθετα, χαμηλόβαθμες σχολές πολυτεχνικών τμημάτων, οικονομικών τμημάτων, αλλά και παραϊατρικών αντικειμένων σε περιφερειακά ιδρύματα κατέγραψαν «υψηλές πτήσεις». Τα τμήματα αυτά κινήθηκαν μεταξύ 9.000 με 11.000 μόρια, με τη διαφορά σε σχέση με πέρσι να αγγίζει ακόμα και τα 4.500 μόρια. Ενδεικτικό της φετινής τάσης είναι ότι όλες οι ιατρικές βρέθηκαν κάτω από το όριο των 19.000 μορίων.

Απώλειες σημειώθηκαν σε οικονομικές σχολές και τμήματα Πληροφορικής της Αθήνας, ενώ οι νομικές κατέγραψαν απώλειες έως και 325 μόρια. Θεαματική ήταν η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές, με έως και 600 μόρια σε τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μεγάλη πτώση των βάσεων σημειώθηκε στις στρατιωτικές σχολές, οι οποίες παρέμειναν με κενές θέσεις, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς συνολικά «έχασαν» 460 σπουδαστές. Ο μεγάλος αριθμός κενών θέσεων, παρά την αύξηση κατά 404 θέσεις που δόθηκε φέτος στις στρατιωτικές σχολές, προκαλεί προβληματισμό και αποδίδεται τόσο στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και στο μειωμένο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πτώσης κατά 3.140 μόρια στη Σχολή Ευελπίδων (Σώματα).

Στην κατηγορία ΓΕΛ, Σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ) προβλέπονταν 307 θέσεις και εισήχθησαν 77, αφήνοντας 230 θέσεις κενές, ενώ 60 θέσεις μένουν κενές στη ΣΜΥΑ, κατεύθυνση τεχνολογικής υποστήριξης, 14 στην Ικάρων-Ιπτάμενοι και οκτώ στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι αστυνομικές σχολές με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας που σημειώνει μείωση κατά 570 μόρια, με τη βάση να διαμορφώνεται στις 17.500 μόρια, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, με βάση εισαγωγής 13.155 μόρια και μείωση κατά 3.160 μόρια, και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώματα), με βάση εισαγωγής 12.415 μόρια και πτώση κατά 3.140 μόρια.

Φιλοσοφική

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στις πολυτεχνικές σχολές με έως και 600 μόρια στα τμήματα του ΕΜΠ, ενώ μόνο δύο τμήματα παραμένουν πάνω από το όριο των 18.000 μορίων. Πτώση σημειώθηκε και στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές της Αθήνας, με τη Φιλοσοφική να «πέφτει» στα 12.660 μόρια, ενώ στο Φυσικό η βάση έπεσε σχεδόν κατά 500 μόρια και διαμορφώθηκε σε 14.183 μόρια.

Ακόμα και οι περιζήτητες νομικές έχασαν μόρια, με τη Νομική Αθήνας να χάνει 100 μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης έπεσε κατά 300 μόρια, στις 17.340 μόρια, ενώ και η Νομική Κομοτηνής έχασε 325 και η βάση διαμορφώθηκε στις 16.650. Πτώση είχαν και οι υψηλόβαθμες σχολές Ψυχολογίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο τμήμα στο Διδυμότειχο «άγγιξε» με την πρώτη χρονιά τις 15.300 μόρια. Απώλειες από 100 μόρια έως και περισσότερα από 800 σημειώθηκαν σε σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα στο περιζήτητο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που έχασε 175 μόρια, με βάση εισαγωγής 18.175 μόρια, ενώ το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχασε 765, με βάση εισαγωγής 16.795 μόρια. Πτώση 550 μορίων είχε και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση εισαγωγής 14.310 (αύξηση κατά 4.500 μόρια) και ακολούθησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με βάση εισαγωγής 15.250 (αύξηση κατά 3.460 μόρια).

Άνοδος

Στις σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο συγκαταλέγονται αυτές που οδηγούν σε εργασία, χωρίς να έχουν υψηλή βάση εισαγωγής, όπως η Νοσηλευτική στην Τρίπολη που σημείωσε αύξηση 1.680 μορίων, το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά με περισσότερα 1.280 μόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη λίστα με τις σχολές με τη μεγαλύτερη άνοδο υπάρχει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στις Σέρρες με άνοδο 1.401 μορίων.

Στις παιδαγωγικές σχολές, που «άντεξαν» λόγω μεγάλου αριθμού διορισμών εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκαν τα μόρια σε χαμηλόβαθμα τμήματα, όπως αυτό της Κρήτης που ανέβηκε κατά 275 μόρια, ενώ στο ΕΚΠΑ το Παιδαγωγικό είχε απώλεια 125 μόρια.