Μια υπόθεση που µπορεί να λάβει προεκτάσεις τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε ευρύτερο γεωπολιτικό επίπεδο εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες στο Αγιον Ορος, µε τη Μονή Εσφιγµένου, που τελεί υπό κατάληψη, να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αφορµή στάθηκαν δηµοσιεύµατα που έκαναν λόγο για επικείµενη επέµβαση της Αστυνοµίας στο υπό κατάληψη κτίριο της µονής για την εφαρµογή πολυάριθµων δικαστικών αποφάσεων. Πρόκειται για υπόθεση που χρονολογείται από το 1972, µε την απόσχιση της Μονής Εσφιγµένου, ακραίες αντιδράσεις και εξίσου ακραία ρητορική, παραπληροφόρηση, εµπλοκή της διοικητικής και ποινικής ∆ικαιοσύνης, αδυναµία του κράτους να επιβάλει τις δικαστικές αποφάσεις και σύνδεση µε σκιώδη δίκτυα να χαρακτηρίζουν την υπόθεση αυτή.

baruolomaios_esfigmenoy-666x399

«Το Αγιον Ορος διέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη, ο οποίος του διασφαλίζει την οµαλή λειτουργία του και ταυτόχρονα, επειδή αποτελεί άρθρο του ελληνικού Συντάγµατος, τη διεθνή του αναγνώριση», επισηµαίνει ο καθηγούµενος της Ιεράς Μονής Εσφιγµένου, αρχιµανδρίτης Βαρθολοµαίος, µιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. «Την εφαρµογή του Καταστατικού Χάρτη και τον σεβασµό του τον οφείλει και η ελληνική Πολιτεία αλλά και οι µοναχοί που εγκαταβιούν νόµιµα στο Αγιον Ορος», συµπληρώνει ο ίδιος, αναφερόµενος στη συνεχιζόµενη κατάληψη του κτιρίου της µονής. Η αδελφότητα της Μονής Εσφιγµένου εδρεύει προσωρινά στο αντιπροσωπείο της µονής, στις Καρυές, µε τους ανθρώπους που έχουν καταλάβει το ιστορικό κτίριο να έχουν χαρακτηριστεί επισήµως ως σχισµατικοί και να ανήκουν στις τάξεις των παλαιοηµερολογιτών, των αυτοαποκαλούµενων «Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών», οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί αιρετικοί.

«Οι συγκεκριµένοι (σ.σ.: καταληψίες) έχουν καταλάβει παράνοµα ένα από τα είκοσι µοναστήρια του Αγίου Ορους, δεν έχουν νόµιµη παρουσία, σφετερίζονται τον τίτλο του, κάνουν προσηλυτισµό, φανατίζουν τον κόσµο και τους οπαδούς τους, για να τους οδηγήσουν στη δική τους Εκκλησία (ΓΟΧ), πράγµα το οποίο απαγορεύεται να συµβαίνει εντός του Αγίου Ορους, και τους έχουν έτοιµους ανά πάσα στιγµή ακόµα και να βιαιοπραγήσουν εναντίον µας», αναφέρει ο καθηγούµενος της Ιεράς Μονής Εσφιγµένου, αρχιµανδρίτης Βαρθολοµαίος.

Η γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί στο Αγιον Ορος έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους. Εκείνο το οποίο τονίζεται από κάθε πλευρά είναι ο προβληµατισµός για τη µη εφαρµογή δικαστικών αποφάσεων ετών, τον κίνδυνο ύπαρξης φαινοµένων µιµητισµού στην ανυπακοή της ∆ικαιοσύνης και την ανοχή σε µια κατάληψη, ενώ οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι είναι πρόδηλη η εισροή αδιαφανών χρηµάτων προς τους καταληψίες της µονής, από τη στιγµή που έχει διακοπεί κάθε είδους χρηµατοδότηση από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Εκκλησιαστικοί κύκλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατήρηση και µεγέθυνση µιας νησίδας επιρροής του ρωσικού παράγοντα στο Αγιον Ορος, ο οποίος µέσω της κατάληψης της Μονής Εσφιγµένου από σχισµατικούς «µοναχούς» καταφέρνει να προσπερνά τον έλεγχο του ελληνικού κράτους και τις κυρώσεις που βρίσκονται σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για ρωσικά κεφάλαια.

Τον παραπάνω προβληµατισµό ήρθε να επιβεβαιώσει η ολιγάριθµη συγκέντρωση διαµαρτυρίας στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, που διοργανώθηκε την περασµένη Κυριακή. Στο τέλος της συγκέντρωσης υπέρ των καταληψιών της µονής µίλησε ένας Ρώσος ρασοφόρος, ο οποίος, όπως ανέφερε, ήρθε πριν από 19 χρόνια από τη Ρωσία στο Αγιον Ορος.

Ο εν λόγω ρασοφόρος προειδοποίησε κατ’ επανάληψη ουρλιάζοντας πως ολόκληρος ο ρωσικός Στρατός, ο «ορθόδοξος Στρατός» κατά δήλωσή του, θα πολεµήσει για τη Μονή Εσφιγµένου, διότι αυτή είναι «οικουµενική», όχι µόνο ελληνική. Στο τέλος του λόγου του, µάλιστα, απευθύνθηκε στο συγκεντρωµένο πλήθος στη ρωσική γλώσσα, έπειτα από επαναλαµβανόµενες προτροπές από παρευρισκοµένους.

Υπενθυµίζεται, δε, ότι το 2022, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέµου, που συνεχίζεται, είχε καταγγελθεί είσοδος στο κατειληµµένο κτίριο της µονής οµάδας Ρώσων υπερεθνικιστών µε επικεφαλής ρασοφόρο. «Ο σεβασµός στο Σύνταγµα και στους νόµους του ελληνικού κράτους, καθώς και η εφαρµογή της νοµιµότητας, δεν αποτελεί αυτοµάτως βία», σηµειώνει ο αρχιµανδρίτης Βαρθολοµαίος, συµπληρώνοντας: «Η εφαρµογή των νόµων σηµαίνει βία; Αυτοί που θέλουν αναρχία προκαλούν βία. Εµείς δεν πετάξαµε Μολότοφ σε σπίτια εκτός Αγίου Ορους, δεν βάλαµε εµπρηστικούς µηχανισµούς, τροµοκρατώντας οικογένειες. Μας κατηγορούν για βία αυτοί που ασκούν βία επί σειράν ετών στην αδελφότητά µας στο Αγιον Ορος και σε όλη την Εκκλησία γενικά».