Την σχετική αυτονόμηση και την κάθετη διοικητική και επιστημονική διοίκηση του δημοσίου συστήματος και του ιδιωτικού τομέα Ψυχικής Υγείας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο εισάγεται σήμερα το πρωί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και θα σημάνει την διοικητική και την οργανωτική ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας.

Στόχος του νομοσχεδίου αποτελεί τη ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με σκοπό την εξουδετέρωση του στίγματος των ψυχικών διαταραχών και την πλήρη κάλυψη των σχετικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας μας, ενώ σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις 2025 - 2030.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο συνιστάται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα (ΥΨΥ), τα οποία λειτουργούν στις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας μας και διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα Ψυχικής Υγείας, αναπληρωτή διοικητή ΥΠΕ. Επίσης, καθορίζονται οι εντασσόμενοι, συνεργαζόμενοι και εποπτευόμενοι φορείς του Δικτύου, προβλέπεται η ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική τους διοίκηση, όπως και η διασύνδεση τους με τους λοιπούς φορείς του Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε ακόμα: Παύλος Μαρινάκης: 6 αλήθειες για το νομοσχέδιο της ψυχικής υγείας - “Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν χωρούν fake news”

Επιπλέον, συστήνεται «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, όπως ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η μονάδα απεξάρτησης “18 Άνω”, κ.ά.

Προς υποστήριξη της λειτουργίας του ΕΔΥΨΥ και του ΕΟΠΑΕ και για την επίτευξη της βέλτιστης συνέργειας των δομών, αλλά και για την ολιστική αντιμετώπιση των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δημιουργείται Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Καταγραφής και Θεραπευτικής Διαχείρισης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, με το οποίο θα διασφαλίζεται το θεραπευτικό συνεχές σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υπηρεσιών.

ΟΕΝΓΕ: Να αποσυρθεί

Όμως, από την δική της πλευρά, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, στις 11 π.μ., ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Απαιτούμε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση!

Ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση.

Ένα νομοσχέδιο που «νοθεύει» τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική «της μείωσης της βλάβης» αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη».

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια, και προεξοφλεί το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους.

Ένα νομοσχέδιο που υποκριτικά διακηρύττει την καταπολέμηση του στίγματος» και του κοινωνικού αποκλεισμού, που ευαγγελίζεται την κοινωνική επανένταξη, και την ίδια στιγμή στιγματίζει ανεπανόρθωτα παιδιά και εφήβους με «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές» τα οποία προορίζει για τα «σύγχρονα αναμορφωτήρια» που προβλέπεται να φτιαχτούν, αποκλείοντας τα από το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν, από την οικογένεια και το σχολείο”.