Δύο ημέρες μάς χωρίζουν από τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, ο οποίος θα μας υποδεχτεί με καύσωνα και μάλιστα διαρκείας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το πρώτο δεκαήμερο του μήνα θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στα νότια και κανονικές στα βορειοανατολικά.

Τις επόμενες 10 ημέρες, από τις 11 μέχρι τις 21 Αυγούστου, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ισχυρό καύσωνα, ο οποίος θα δώσει τη σιερά του σε ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, από τις 22 μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Ο μήνας θα μας αποχαιρετήσει με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πώς γίνεται η πρόβλεψη με βάση τα Μερομήνια

Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό προσπαθούσαν να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του χειμώνα. Σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν, ό,τι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Τα Μερομήνια κάποιοι τα μετρούν από την 1η μέχρι τη 12η μέρα του Αυγούστου, ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι τη 15η ημέρα.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα, αφού καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα, παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.