«Καμπανάκι» από την επιστημονική κοινότητα για τη λειψυδρία, με 14 Δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών 5 Δήμοι της Κρήτης, να έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη σκιά της κλιματική κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τοπικό μέσο neakriti.gr, επιστήμονες αναφέρονται στις συνθήκες ξηρασίας αλλά και στη μείωση των βροχοπτώσεων, που μόνο στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο ήταν της τάξης του 60%.

Διαβάστε ακόμα: Λέκκας για λειψυδρία: Αντλούμε από τους υπόγειους υδροφορείς το 80% του νερού - Απαραίτητα τα έργα ορεινής οικονομίας

Συνεπώς, αναγκαίες όσο ποτέ είναι οι χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση όσο και η δρομολόγηση των αναγκαίων έργων, τονίζουν αυτοδιοικητικοί της Κρήτης, ενώ ανάλογη είναι η προετοιμασία και από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, ώστε τα έργα να είναι ώριμα προς χρηματοδότηση.

Πέντε δήμοι της Κρήτης στην λίστα των άνυδρων περιοχών

Την ίδια ώρα, αποκαρδιωτικές εικόνες λόγω λειψυδρίας στο Φράγμα Αποσελέμη, αλλά και στην Τεχνητή Λίμνη Μόρνου στη Στερεά Ελλάδα η οποία αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας, ενώ σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η Τεχνητή λίμνη Πηνείου, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τη κατάσταση, την οποία δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν περιορισμοί και να ληφθούν αποφάσεις.  Ήδη, 14 Δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταξύ αυτών ο Δήμος Φαιστού, Βιάννου, Μινώα Πεδιάδας, Γόρτυνας και Κισσάμου.

''Στην Αττική είχαμε μείωση 45%''

«Στην Αττική είχαμε μείωση 45%, ενώ μείωση είχαμε και στην Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική Κρήτη και στον Άγιο Νικόλαο, που ήταν της τάξεως του 60%», αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Μαρία Μιμίκου. «Η λειψυδρία στην Ελλάδα είναι ένα ενδημικό φαινόμενο θα έλεγα, είναι το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού, του διαθέσιμου νερού. Επομένως, η λειψυδρία υπάρχει λόγω της ξηρασίας, αλλά υπάρχει περίπτωση να έχουμε λειψυδρία χωρίς να έχουμε ξηρασία. Πολλές ανατολικές χώρες έχουν έλλειμμα, απλά μας φαίνεται πιο πολύ όσο συνεχίζονται τα ξηρά και άνομβρα χρόνια», συμπλήρωσε η ίδια.

Για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, δήμαρχοι της Κρήτης διεκδικούν χρηματοδοτήσεις για τα αναγκαία έργα στη σκιά της κλιματικής κρίσης, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη να αναφέρεται στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: neakriti.gr