Οι χάκερς του κυβερνοχώρου στοχεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πώς ξέρουμε όμως πότε απειλούμαστε; Οι ειδικοί έκαναν τις σχετικές αξιολογήσεις.

Ο χάκερ με το «λευκό καπέλο» προειδοποιεί

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Ash Shatrieh είναι από τους λεγόμενους χάκερς με «λευκό καπέλο».

Ο white hat hacker ορίζεται ως ένας ηθικός χάκερ που χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνικές, τεχνολογία και στρατηγικές για να παραβιάσει τα συστήματα των επιχειρήσεων στο όνομα της βελτίωσης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σε αντίθεση με την κλασική απεικόνιση των κακών χάκερ, οι white hats χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για καλό. Βοηθούν τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους, να ενισχύσουν τις άμυνές τους και να μάθουν περισσότερα για τους φορείς επίθεσης που στοχεύουν οι κακοί φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ash Shatrieh δηλώνει ότι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν περιεχόμενο σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων. Ωστόσο, εάν συναντήσετε περιεχόμενο που συνήθως δεν σας ενδιαφέρει, μπορεί να υποδηλώνει ότι ο λογαριασμός σας ενδέχεται να έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση.

Μπορεί να υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτήν την κατάσταση:

  • Πρώτον, οι χάκερς στον κυβερνοχώρο μπορεί να έχουν εισβάλει στον λογαριασμό σας και να προσπαθούν να μάθουν τα ενδιαφέροντά σας.
  • Δεύτερον, τα δεδομένα του λογαριασμού σας μπορεί να έχουν κλαπεί λόγω παραβίασης δεδομένων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι χάκερς του κυβερνοχώρου μπορούν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό σας ή να σας ενοχλήσουν με ανεπιθύμητες διαφημίσεις.

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Shatrieh δηλώνει ότι οι χάκερς του κυβερνοχώρου μπορούν να σας δοκιμάσουν κάνοντας μικρές συναλλαγές στους λογαριασμούς σας. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχετε συχνά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Οι χάκερς του κυβερνοχώρου μπορούν να εισέλθουν στα τηλέφωνά σας χρησιμοποιώντας μεθόδους phishing και να κλέψουν τις πληροφορίες σας μέσω πλαστών μηνυμάτων. Όταν κάνετε κλικ σε αυτά τα μηνύματα, μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του τηλεφώνου σας και τα χρήματα στους λογαριασμούς σας να κλαπούν.

Στρατηγική δύο φάσεων

Ο Shatrieh εξηγεί ότι οι χάκερ του κυβερνοχώρου ακολουθούν μια στρατηγική δύο φάσεων:

  • Η πρώτη φάση είναι η φάση αναμονής. Σε αυτό το στάδιο, οι χάκερς του κυβερνοχώρου αναμένουν μεγάλη εισροή χρημάτων στους λογαριασμούς σας.
  • Το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο των μικρών συναλλαγών. Σε αυτό το στάδιο, οι ίδιοι μεταφέρουν πολύ μικρά χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς σας. Αυτές οι μεταφορές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες επειδή φαίνεται να είναι κανονικές συναλλαγές. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη με μικρά ποσά.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Shatrieh, μπορεί να υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να μην λαμβάνετε ειδοποιήσεις στους λογαριασμούς email και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Πρώτον, οι χάκερς μπορεί να έχουν κλέψει τον κωδικό πρόσβασής σας και να έχουν εισέλθει στον λογαριασμό σας και να έχουν απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις.
  • Δεύτερον, κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εισέλθει στον λογαριασμό σας και να ανακατευθύνει τις ειδοποιήσεις σε άλλη συσκευή.
  • Τρίτον, οι λογαριασμοί σας μπορεί να έχουν παραβιαστεί από χάκερ λόγω παραβίασης δεδομένων.