Σε δεινή κατάσταση είναι πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας αλλά και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών φέτος από την αρχή του καλοκαιριού.

Λίμνες αλλά και ταμιευτήρες είναι στα όριά τους να στεγνώσουν και πλέον το φάντασμα της λειψυδρίας κάνει ξανά την εμφάνισή του στη χώρα έπειτα από πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λειψυδρία σε αρκετές περιοχές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπου μάλιστα πολλές γεωτρήσεις έχουν στερέψει.

"Στέγνωσε" η Πικρολίμνη στο Κιλκίς

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που εγείρει την ανησυχία των κατοίκων και των τοπικών Αρχών, είναι η Πικρολίμνη στο Κιλκίς στην οποία πλέον δεν υπάρχει σταγόνα νερού. Η στάθμη της κάθε χρόνο μειωνόταν, μέχρι που το νερό εξαφανίστηκε. Κάποτε υπήρξε πόλος έλξης για τα λασπόλουτρά της, ωστόσο πλέον η ανομβρία των τελευταίων ετών την στέγνωσε.

Ο δήμος μάλιστα του Κιλκίς σε ανακοίνωσή του ζήτησε από τους κατοίκους να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31xqtpblnnd)

Μειώθηκε η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμης

Ανησυχητική είναι και η μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του φράγματος Αποσελέμη στο Ηράκλειο. Η πτώση στην στάθμη του νερού προκαλεί ανησυχία, ενώ οι 5 δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d31x24dixfnd)

Επτά νησιά στο "κόκκινο" & Δήμοι σε έκτακτη ανάγκη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα λόγω του συναγερμού για λειψυδρία που έχει σημάνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες εξηγούν ότι αντίστοιχα φαινόμενα είχαν παρατηρηθούν και το 2008, με τα νούμερα, μάλιστα, σε ό,τι αφορά την έκταση και τον όγκο νερού που είχαν οι ταμιευτήρες να είναι ακόμη χειρότερα.

Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να περιπλακεί ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν περισσότερες βροχοπτώσεις, καθώς το νερό δεν θα μπορέσει να διεισδύσει στο έδαφος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d32055lerrzt)

Μέτρα για τη λειψυδρία προανήγγειλε η κυβέρνηση

Κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόσθετες εξαγγελίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία.

«Όσον αφορά τη λειψυδρία που αντιμετωπίζουν περιοχές της χώρας τόνισε ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις, αλλά θα χρειαστούν οι δομικές παρεμβάσεις και η κυβέρνηση θα κάνει πρόσθετες εξαγγελίες», υπογράμμισε.

Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι η κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, η χρήση φωτοβολταϊκών και η αντλησιοταμίευση.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d320ajqlzwwx)