Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Ανησυχία μετά το πρώτο κρούσμα στην Αττική - Σε συναγερμό οι κτηνοτρόφοι
Θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη
Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε αμέσως στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο
Συναγερμός σήμανε στην Αττική για το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα, με τους κτηνοτρόφους να ανησυχούν για ενδεχόμενη εξάπλωση της νόσου. Την εμφάνιση του κρούσματος ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι ιδιοκτήτες της μονάδας στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκαν κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές. Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε αμέσως στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.
Συγκεκριμένα, οι κτηνίατροι της περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για κρούσμα πανώλης και, βάσει πρωτοκόλλου, προβλέπεται μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της μονάδας.
Διαβάστε ακόμα: Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε καραντίνα όλα τα κοπάδια, σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - Ποιες οι πιθανές οικονομικές συνέπειες λόγω της νόσου
Κλιμάκια των τοπικών κέντρων ελέγχου Νοσημάτων της Περιφέρειας είχαν θέσει ήδη σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώα από την Ρουμανία.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα ελέγχουν τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Πανώλη στα αιγοπρόβατα - Κέλλας: Στόχος ο περιορισμός της νόσου
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ πως «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης». Πρόσθεσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου». «Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα (Δευτέρα 29/7) έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο (30/7) στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».
Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, και τροφή σε όλη την επικράτεια, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το μέτρο ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, και πρόσφατα στην Κορινθία, και στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.