Έντονος προβληματισμός επικρατεί λόγω της αυξανόμενης παρουσίας λαγοκέφαλων στα ελληνικά ύδατα, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι ψαράδες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό.

Ο πρόεδρος των ψαράδων του Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, αποκάλυψε: «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Αυτό που έχουμε ήδη επισημάνει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι η ανάγκη να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά και μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και σε ρηχά νερά, μόλις 20 πόντους βάθος. Μπορεί να βγουν μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε την περίπτωση ενός παιδιού στη Σητεία που δαγκώθηκε από λαγοκέφαλο πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλο επεισόδιο στην Κάλυμνο. «Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα, αλλά τα κρύβουν για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό υποτίθεται», δήλωσε ο κύριος Ανδρουλάκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1zkpqta1tq1)

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, Γιώργος Τσερπές, επιβεβαιώνει ότι έχουν γίνει επιθέσεις από λαγοκέφαλους σε ανθρώπους.

«Αν κοιτάξει κανείς τα περασμένα χρόνια, θα δει ότι υπάρχουν επιθέσεις σε ανθρώπους. Έχουν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, κάποιες επιθέσεις έχουν καταλήξει και σε ακρωτηριασμούς, αφού ο λαγοκέφαλος, για παράδειγμα, έκοψε ένα κομμάτι από ένα δάκτυλο ενός ανθρώπου την ώρα που αυτός κολυμπούσε. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να βλέπει κάτι να γυαλίζει, κάτι να κινείται και να επιτεθεί και να δημιουργήσει ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν να είναι προσεκτικός ένας άνθρωπος την ώρα που κολυμπάει», δήλωσε ο κύριος Τσερπές στο neakriti.gr.