avatar

Best of Κακά Κορίτσια
Μαρία Λεμονιά, Έλενα Καραμίχαλου

Θέσεις εργασίας: 812.000 άνεργοι, αλλά και 260.000 κενές θέσεις - Η πηγή του προβλήματος

Η έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων

Οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το προσωπικό που ζητούν, ενώ πολλοί υποψήφιοι ή δεν ξέρουν ή δεν... θέλουν

douleia-ergasia-theseis
Πάνω από 260.000 θέσεις εργασίας είναι αυτή τη στιγµή κενές σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, όταν ο συνολικός αριθµός των ανέργων ξεπερνά τους 812.000, και µάλιστα των µακροχρόνια ανέργων (εκτός εργασίας για πάνω από 12 µήνες) τους 451.000! Τι συµβαίνει λοιπόν και, ενώ οι σχεδόν τέσσερις σε δέκα επιχειρήσεις (37%), από τις µικρότερες µέχρι τις µεγαλύτερες, αναζητούν προσωπικό σε µια χώρα στην οποία η ανεργία ξεπερνά το 10%, δεν βρίσκουν;

Κενές θέσεις εργασίας: Η πηγή του προβλήματος  

Η έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis στο µεγαλύτερο δείγµα έως σήµερα (5.076 επιχειρήσεις) και δηµοσιεύτηκε αναλυτικά χθες, εντοπίζει την πηγή του προβλήµατος των ακάλυπτων θέσεων εργασίας σε δύο βασικούς παράγοντες: στην έλλειψη εργαζοµένων µε προσόντα, τους οποίους χρειάζονται κυρίως οι µεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. διευθυντικές θέσεις κ.λπ.) και στην απροθυµία των ανέργων να απορροφηθούν σε δουλειές που δεν τους ενδιαφέρουν, δεν γνωρίζουν να τις κάνουν ή δεν τους καλύπτουν οικονοµικά.

Πιο αναλυτικά, οι εργοδότες σε ποσοστό 36% αναζητούν στελέχη υψηλών προσόντων και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης µε εµπειρία, το οποίο δεν υπάρχει σήµερα στην Ελλάδα. Ένας πολύ µεγάλος αριθµός ανθρώπων που σπούδασαν, τέλειωσαν πανεπιστήµιο ή και έκαναν µεταπτυχιακά µετανάστευσε στο εξωτερικό και παραµένει εκεί ή αναζητά ακόµη και σήµερα δουλειά που και καλύτερα αµειβόµενη είναι και καλύτερες προοπτικές διασφαλίζει.

Την ίδια στιγµή, σε ποσοστό 45% οι εταιρείες οι οποίες «καίγονται» να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας ζητούν εργαζόµενους που να κάνουν χειρωνακτικές δουλειές (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, σερβιτόροι κ.λπ.), τις οποίες σήµερα οι περισσότεροι, είτε δεν θέλουν είτε δεν γνωρίζουν να κάνουν, λόγω των κακών συνθηκών εργασίας ή των ειδικών προσόντων και γνώσεων που αυτές απαιτούν.

Όσο µεγαλύτερο µέγεθος έχουν οι επιχειρήσεις και όσο περισσότερους εργαζόµενους απασχολούν, τόσο εντονότερο είναι το πρόβληµα κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας. Το 37% που δηλώνει ότι χρειάζεται να καλύψει κενά, αυξάνεται στο 60% για τις εταιρείες µε πάνω από 25 εργαζόµενους, ενώ κινείται σε σηµαντικά υψηλότερα επίπεδα -σε σχέση µε τον πανελλαδικό µέσο όρο- στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύµφωνα µε την έρευνα, οι κλάδοι µε τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι η Μεταποίηση (50%), τα Καταλύµατα και η Εστίαση (48%) και οι Κατασκευές (55%), ενώ υψηλό ποσοστό (48%) καταγράφεται και µεταξύ των επιχειρήσεων µε εξαγωγικό χαρακτήρα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, το 28% αναζητούν απασχολούµενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, το 27% ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και µικροπωλητές και το 23% ειδικευµένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλµατα.

Βασικές δεξιότητες

Η έλλειψη ατόµων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας (45%) και η έλλειψη ατόµων µε τα απαιτούµενα προσόντα-δεξιότητες-εµπειρία (36%) είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους παραµένουν κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, σύµφωνα µε τις απαντήσεις στην έρευνα. Αναφορικά µε τις βασικότερες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόµενοι, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα αναδεικνύουν ως κορυφαία επιλογή τη γνώση / χρήση αγγλικών (39%) και ακολουθούν οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες / διαδικτυακή συνεργασία / τηλεργασία (33%), οι επικοινωνιακές / κοινωνικές δεξιότητες (30%), η ικανότητα συνεργασίας σε οµάδα (24%) και η οργανωτικότητα (20%).



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»