«Δεν το καταγγέλλουμε τώρα εδώ και χρόνια το φωνάζουμε ότι γίνονται εισαγωγές χωρίς κανέναν μα κανέναν έλεγχο. Ούτε καν τα ζυγίζουν, ούτε καν καταγράφουν πού θα πάνε». Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τους δημοσιογράφους Μαρία Καφετζή και Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Σερρών, κος Στέργιος Λίτος, με αφορμή συνέχιση εισαγωγών ζώων από τον Προμαχώνα, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, υπό τον φόβο της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Διαβάστε ακόμα: Τσιάρας για πανώλη αιγοπροβάτων: ''Περίπου 9.000 ζώα έχουν θανατωθεί'' - Ο ρόλος του ανθρώπου στη μετάδοση της νόσου

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα και στην Βόρεια Ελλάδα, απάντησε: «Σίγουρα θα υπάρχουν, όλα αυτά που έρχονται από τη Ρουμανία από τον Προμαχώνα περνάνε» και επισήμανε: «Αυτό που ζητάμε είναι ότι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι».

«Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο σίγουρα θα εξαπλωθεί, δεν μπορεί να σταματήσει» είπε ακόμη για την πανώλη ο κ. Λίτος.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου Συλλόγου Αγροτών Σερρών στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την συνέχιση εισαγωγών ζώων από τον Προμαχώνα χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα:

Σ.ΛΙΤΟΣ: Δεν το καταγγέλλουμε τώρα εδώ και χρόνια το φωνάζουμε ότι γίνονται εισαγωγές χωρίς κανέναν μα κανέναν έλεγχο. Ούτε καν τα ζυγίζουν, ούτε καν καταγράφουν πού θα πάνε. Δεν μπορώ να απαντήσω αν είναι παράνομες οι εισαγωγές αυτές, οι τελωνειακοί λένε ότι είναι νόμιμες. Μας απαντούν ότι είναι ελεύθερο εμπόριο αλλά και το ελεύθερο εμπόριο έχει κανόνες, γιατί βλέπουμε και από την άλλη πλευρά προς την Βουλγαρία ζυγίζουν τα πάντα και ελέγχουν τα πάντα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα πανώλης και στην Βόρεια Ελλάδα:

Σ.ΛΙΤΟΣ: Σίγουρα θα υπάρχουν, όλα αυτά που έρχονται από τη Ρουμανία από τον Προμαχώνα περνάνε. Αυτό που ζητάμε είναι ότι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Πρέπει να κάνουν μια καταγραφή ότι πέρασε η τάδε νταλίκα με το τάδε νούμερο, αυτός ο οδηγός και πάει σε αυτή τη μονάδα ή σε αυτό το σφαγείο ούτε αυτό υπάρχει. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλασιμότητα από τη στιγμή δεν υπάρχει καταγραφή στο τελωνείο.

Σ.ΛΙΤΟΣ: Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο σίγουρα θα εξαπλωθεί, δεν μπορεί να σταματήσει.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να μπει ένα νέο σύστημα καταγραφής των ζώων που μπαίνουν στην Ελλάδα:

Σ.ΛΙΤΟΣ: Θα πρέπει να γίνεται καταγραφή του τι εισάγεται. Δεχόμαστε την ελεύθερη αγορά, αλλά θα πρέπει να ζυγίζονται και να περνάνε από ό,τι γίνεται προς τη Βουλγαρία. Αν έρθετε στο τελωνείο του Προμαχώνα θα δείτε ότι ανά 20-40 δευτερόλεπτα περνάει η μια νταλίκα μετά την άλλη χωρίς κανέναν έλεγχο.