Tροµάζει η πανώλη, σφαγές αιγοπροβάτων: Στο πόδι υπηρεσίες της Περιφέρειας µετά το πρώτο κρούσµα σε κτηνοτροφική µονάδα στον Ασπρόπυργο
Σε εγρήγορση οι Αρχές
Από τα 22 επιβεβαιωµένα κρούσµατα τα 20 έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλία, το ένα στην Κόρινθο κι άλλο ένα στην Αττική
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρµόδιες Αρχές σε όλη τη χώρα για την αντιµετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων, την ίδια στιγµή που τα επιβεβαιωµένα κρούσµατα ανέρχονται σε 22. Τα 20 από αυτά έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλία, το ένα στην Κόρινθο κι άλλο ένα στην Αττική. Έως και χθες το απόγευµα είχαν γίνει συνολικά 10.768 σφαγές ζώων που νόσησαν, ενώ αναµένονται τουλάχιστον 2.000 ακόµα.
Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι για τον εντοπισµό των κρουσµάτων έχουν αυξηθεί, ενώ, όπως εξήγησε ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Γιώργος Στρατάκος, η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, σύµφωνα µε το οποίο, έπειτα από κάθε επιβεβαιωµένο κρούσµα σε µια µονάδα, θανατώνεται το σύνολο των ζώων, γίνεται υγειονοµική ταφή και κατόπιν απολυµαίνεται η µονάδα και µπαίνει σε καραντίνα.
Αυστηρά υγειονοµικά πρωτόκολλα
Στο µεταξύ, στο πόδι βρίσκονται οι αρµόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής µετά την επιβεβαίωση της εµφάνισης του πρώτου κρούσµατος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική µονάδα στον Ασπρόπυργο. Με απόφαση του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, από την πρώτη στιγµή έχουν τεθεί σε εφαρµογή τα αυστηρά υγειονοµικά πρωτόκολλα στην περιοχή, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους.
Χθες, µάλιστα, έγινε κι άλλη σύσκεψη για την επανεκτίµηση της κατάστασης και την αναβάθµιση των µέτρων προστασίας µε στόχο την εκρίζωση της νόσου. Όπως αποφασίστηκε, τα µέτρα επικεντρώνονται στον άµεσο εντοπισµό τυχόν πρωτογενών κρουσµάτων, στην άµεση θανάτωση -εντός 24 ωρών- των ζώων που νοσούν και στον άµεσο έλεγχο µε πολλές κινητές µονάδες και µε στοχευµένα δείγµατα.
Τα μέτρα
Παράλληλα, η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόµετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόµετρα, ενώ έχει απαγορευτεί η µετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή ή σφαγή αλλά και η µεταφορά τους προς θερινούς βοσκότοπους, σε όλη την Αττική. Επίσης, έχουν επιστρατευτεί επιπλέον δύο εργαστήρια για την ταχύτερη επεξεργασία των δειγµάτων, ενώ µέχρι στιγµής έχουν γίνει 23 αποτεφρώσεις ζώων στη ∆υτική Αττική. Σηµειώνεται ότι το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθµούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται επίσης κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερµική επεξεργασία.
«Σε συνεργασία µε τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και Εσωτερικών, αναβαθµίσαµε άµεσα τα µέτρα προστασίας, ακολουθώντας κατά γράµµα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. ∆ίνουµε µάχη µε τον χρόνο ώστε να περιορίσουµε και να εκριζώσουµε τη νόσο το συντοµότερο δυνατό», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Κώστας Τσιάρας, σηµείωσε ότι όλη η κατάσταση αντιµετωπίστηκε από τη χώρα µας µε σοβαρότητα, ενώ σχετικά µε τη χώρα προέλευσης της ζωονόσου εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να έχουµε τα αποτελέσµατα του επιδηµιολογικού ελέγχου, λέγοντας ότι, µε δεδοµένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι 22 ηµέρες, είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβληµένα ζώα χωρίς να είχε γίνει εντοπισµός της νόσου.