Για τα κρούσματα πανώλης που έχουν εντοπιστεί σε αιγοπρόβατα μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος.

*Διαβάστε εδώ: Πρόεδρος Αγροτών Σερρών στα Παραπολιτικά 90,1: Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι γίνονται εισαγωγές ζώων χωρίς κανέναν έλεγχο - Ούτε καν καταγράφουν πού θα πάνε

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία διαφορετική εξέλιξη σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί. Ευτυχώς αυτό που φαίνεται είναι ότι σταμάτησαν οι εισαγωγές ζώων, ειδικά από τη Ρουμανία, που εμείς εκτιμούμε ότι το πρόβλημα έχει έρθει από εκεί», είπε αρχικά.

«Τα μέτρα που έχουν παρθεί από μεριάς της κυβέρνησης ουσιαστικά βοηθάνε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που φωνάζουμε χρόνια, δεν υπάρχει κτηνίατρος, δεν υπάρχει έλεγχος στα σύνορα για τα ζώα που μπαίνουν και βγαίνουν. Είναι υποχρεωμένοι, όταν θα μπουν τα ζώα, είτε πάνε για σφαγή είτε πάνε για πάχυνση, να εξετάσουν οι κτηνίατροι, να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας τους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί πλήρως ο κλάδος της κτηνοτροφίας, δεν ασχολείται κανένας μαζί μας, μας έχουν αφήσει στον αυτόματο πιλότο και γι' αυτό έχουμε τα προβλήματα που έχουμε», πρόσθεσε.


"Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αιγοπροβάτων χωρίς ελέγχους, δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα θα δημιουργούν"

«Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές χωρίς ελέγχους, δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα θα δημιουργούν. Δεν λέμε ότι όλες οι εισαγωγές ήταν παράνομες, οι εισαγωγές μπορεί να ήταν και νόμιμες, το ζήτημα είναι ο έλεγχος. Για να κάνεις τον έλεγχο θα πρέπει να έχεις μια σειρά από στελεχωμένες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες αυτές έχουν απαξιωθεί όλο αυτό το διάστημα. Αυτό το φωνάζουμε εδώ και χρόνια», τόνισε.

«Καταστρέφεται η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα και θα υπάρξει και ζήτημα επάρκειας. Τις τελευταίες μέρες στη Ρουμανία έχουν σφαγιαστεί πάνω από 200 χιλιάδες αμνοερίφια τα οποία βρέθηκαν θετικά στην πανώλη, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά έμπαινε στην Ελλάδα, αυτά θα λείψουν από την αγορά. Σίγουρα θα υπάρξουν αυξήσεις», συμπλήρωσε.

Για τις αποζημιώσεις, είπε: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μια απόφαση από το 2010 στην οποία μιλάει για κάποια ζώα τα οποία αν είναι των ντόπιων ελληνικών φυλών στα €100 και τα υπόλοιπα παραγωγικά ζώα στα €150. Σήμερα η αξία ενός παραγωγικού ζώου για να το πάρεις αρνάδα, που σημαίνει ότι θα το κρατήσεις 6-7 μήνες μέχρι να σου γίνει μάνα, θα πρέπει να πληρώσεις πάνω από €350. Αυτή είναι η αξία του ζώου. Σήμερα αυτό που έρχεται να κάνει το υπουργείο είναι να αποζημιώσει το 50% της αξίας του ζώου χωρίς να σκέφτεται καθόλου τι γίνεται με το χαμένο εισόδημα του κτηνοτρόφου».

«Πρέπει το υπουργείο να δώσει στους κτηνοτρόφους τα ονόματα των εισαγωγέων, να δούνε ποιοι έχουν έρθει σε επαφή», κατέληξε.